Bilim insanları, Alzheimer hastalığına neden olan proteinlere karşı savaşabilecek bir bileşim geliştirdi. Ancak bileşimin beyin hücreleri üzerinde başarılı bir şekilde tatbik edilebilmiş olmasına rağmen, canlı denekler üzerindeki etkisinin farklı sonuçlar doğurabileceği söyleniyor.
Kaliforniya Üniversitesi'nde nöroloji ve patoloji profesörü olan Yadong Huang öncülüğündeki araştırma ekibi, ‘Nature Medicine’ dergisinde, Alzheimer’a neden olan apoE4 proteininin gelişmesini ve üretimini engelleyen bir bileşimi başarıyla test edildiğini belirtti. Makaleye göre bu protein, Alzheimer hastalığı olan insanların beyin hücrelerine zarar veriyor. Geliştirilen bileşiğin hastalığın belirtilerini azaltmaya yardımcı olması bekleniyor.
GARANTİSİ YOK
Ancak Yadong Huang, bu konuda fazla iyimser olunmaması gerektiğini, çünkü son 10 yılda fareler üzerinde yapılan tedavilerin çoğunun başarısız olduğunu söyledi. Farelerin tedaviye ve hastalığın kendisine biraz daha farklı tepki vermesi, buna neden olarak gösteriliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2005 yılındaki bir araştırmasına göre, dünya nüfusunun %0.379’u farklı türdeki bunama hastalıklarından muzdaripti. Bu hastalıkların yaklaşık yarısının Alzheimer vakası olduğu belirtilmişti.