Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumluyor. Programın ikinci bölümüne konuk olan Ankara Enstitüsü Araştırma Direktörü Osman Sert önemli açıklamalarda bulundu.
"İKTİDARIN OYLARI ERİYOR"
İktidarın oylarında ciddi bir erime olduğunu söyleyen Osman Sert'in açıklamaları şöyle:
"Bugün de ciddi bir erime trendi var iktidarda. Her ay yüzde 1, yüzde 0.5 oranlarında hemen hemen bütün araştırma şirketlerinde görülüyor bu. Biz de bunu çok istikrarlı bir şekilde görüyoruz. İktidarın bir oy kaybetme trendi var. Ekonomik koşullar değişmediği sürece, siyasi koşullar değişmediği sürece, Türkiye'de insanların hayatta ilgili beklentileri değişmediği sürece, bu trendin geri döneceğini düşünmüyorum. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turda sonuçlanacağı imkansız gibi."
"İKTİDAR, MAKSİMUM YÜZDE 46'YA ULAŞABİLİYOR"
Cumhur İttifakı'nın oylarının yüzde 50'yi geçemediğini ifade eden Sert, "Cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turda biteceği kanaatinde değilim. Bizim yaptığımız araştırmalarda da diğer araştırmalarda da kararsızlar dağıtılsa bile iktidar, maksimum yüzde 46'ya ulaşabiliyor." diye konuştu.
AMİRALLERİN BİLDİRİSİ NE ANLAMA GELİYOR?
103 amiralin Montrö tartışmaları ile ilgili kaleme aldığı bildiri hakkında konuşan Osman Sert şunları kaydetti: "Eğer Türkiye'de normal bir sistem işlese her şey kendi mecrasında yapılsa, basın olsa gerçekten ana akım medyada her şey konuşuluyor olsa, Bu tün şeylerin üstünde durmaya gerek olmaz. Demokrasisi oturmuş ülkelerde de benzeri açıklamalar yapılıyor. Kimisi ciddiye alıyor kimisi ciddiye almıyor. Ama kimsenin aklında 'bu bilmediğimiz bir şeye mi delalet ediyor?' korkusu yok. Çünkü sistem işliyor. Bugün Türkiye'de sistemin işlememesinin problemini yaşıyoruz."
"AMİLRALER BUNUN SONUCUUNU GÖRMEMİŞ OLAMAZ"
Bildiriyi kaleme alan amirallerin bunun toplum tarafından nasıl algılanacağını bilmesi gerektiğini belirten Sert şöyle konuştu:
"Bu amiraller böyle bir açıklamayı yaparken bunun böyle algılanacağının bilmiyor olma ihtimalleri yok. Eğer 15 Temmuz'u yaşamış olmasaydık, Türkiye Avrupa Birliği ile başlayan normalleşme sürecini yaşamış olsaydı, çok daha rahat 'ne darbesi kardeşim saçmalamayan' derdik.
14 Temmuz 2016'da darbe sorusu sorulmuş olsaydı 'ne darbesi' derdik, Fakat bunu bugün diyemiyoruz. Bunu diyemediğimizi bugün iktidar kullanıyorsa bu ayrı bir mesele."