Beynin180 parmak izi

Bilim insanları, ilk kez yüz yıl önce çizilen beyin haritasını güncelledi. İnsan beyninde keşfedilen 180 yeni bölgenin, parmak izi gibi kendine özgü olduğu belirlendi.

Dünyadaki en zeki canlı olan insanın beyni, yüzyıllardır bilim insanlarının en büyük merak konularından biri. Beynin farklı işlevler üstlenen farklı noktalarının resmedilmesi ise ilk kez 1900’lü yılların başında yapıldı. Nobel ödüllü İspanyol bilim insanı Santiago Ramon y Cajal, beyindeki nöron ve sinir bağlantılarını karakalemle çizmişti. Alman nörolog Korbinian Brodmann ise beyin kabuğunun (korteks) bilinen ilk şekillerini çizem bilim insanıydı. Brodmann, çizimlerini beyni mikroskopta inceleyerek tespit ettiği hücresel yapı farklılıklarına dayanarak yapmıştı. Bu ilk eserler, bugün bile beyin üzerine çalışmalarda bulunan bilim insanlarına esin kaynağı oluyor. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji, beynin çok daha ayrıntılı haritaların çıkarılmasını mümkün kılıyor.

Bu yöndeki çalışmaların en kapsamlısı, İngiliz, Amerikan ve Hollandalı bilim insanlarından oluşan İnsan Konektom Projesi (HCP) tarafından gerçekleştirildi. HCP araştırmacıları, haritayı oluşturmak için beyin kabuğu kalınlığı, beyindeki kıvrım sayısı ve manyetik rezonans görüntüleme teknolojisiyle elde edilen görüntüleri kullandı. 210 sağlıklı yetişkin bireyden alınan verilere uyarlanan algoritma ile beyinde toplam 180 farklı bölge ve bu bölgelerin kendine has özellikleri, yani parmak izleri ortaya çıkarıldı. HCP, keşfedilen bölgelerden 100 tanesinin daha önce tanımlanmamış olduğunu açıkladı. Yeni harita sayesinde insan beyninin evriminin daha iyi anlaşılabileceği ve beyin cerrahlarının yararlanabileceği üç boyutlu haritaların oluşturulabileceği kaydedildi. DIŞ HABERLER SERVİSİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Laboratuvarda 300 insan beyni yetiştiriyor

Teknoloji Haberleri