Çocuğunu kaybetme, boşanma ya da işsiz kalma gibi stresli hayat deneyimleri beyni en az dört yıl yaşlandırıyor. ABD’deki Wisconsin Üniversitesi Tıp ve Halk Sağlığı Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre hayatın geri kalanında zayıf bilişsel işlevle bağlantılı olabilecek strese yol açan 27 olay tespit edildi. Buna göre hayatın başında bu stresli olaylardan birini yaşamanın ileriki yaşlarda kişinin beyin sağlığını etkileyebildiği ortaya konuldu. Araştırmada bin 320 kişinin hafıza da dahil olmak üzere beynindeki birçok alanı inceleyen nörolojik testler değerlendirildi. Yaşları ortalama 58 olan bu kişilerin geçmişte stresli bir hayat deneyimi yaşadıkları belirtildi. Araştırmanın sonuçları hakemli bir dergide yayımlanmadı ama Londra’daki Alzheimer’s Association International Conference’da sunuldu. Çalışmada demans riskine bakılmadı fakat stresli deneyimlerin beyin işlevini etkilediği bilgisinden yola çıkılarak bunun daha sonraki yaşamda demansa neden olabileceği kaydedildi. Araştırmada demansın gelişimini hızlandırabilecek stres ve kronik inflamasyon arasındaki makul bağlar olduğu öne sürüldü.
Alzheimer Topluluğu Araştırma ve Geliştirme Direktörü Dr. Doug Brown, araştırmayla ilgili “Hayatımızı uzun süre etkileyen stresin sağlığımızı da etkileyebileceğini biliyoruz. Ancak, bu stresli olayların demans riskinde artışa yol açıp açmayacağının da belirlenmesi gerekiyor” dedi.
STRES KAYNAKLARI
Bilim insanlarının tespit ettiği kişinin hayatında olan ve beynini etkileyen 27 olay şöyle...
1. Okulda sınıfta kalmak. 2. Okulda yanlış bir şey yaptığında evden gönderilmek. 3. Baba veya annenin işsiz kalması. 4. Anne ve babadan birinin alkol bağımlısı olması. 5. Anne ve babadan birinin uyuşturucu bağımlısı olması. 6. Okulu bırakmak. 7. Okuldan atılmak ya da uzaklaştırma almak. 8. Okulda başarısızlık. 9. İşten atılmak. 10. Uzun süre işsiz kalmak. 11. Ebeveynlerini kaybetmek. 12. Anne ve babanın boşanması. 13. Eş veya partnerin bir ilişkisi olduğunu öğrenmek. 14. Yasalarla ilgili sorunlar yaşamak. 15. Kardeşini kaybetmek. 16. Çocuğunu kaybetmek. 17. Yaşam boyunca bakıma muhtaç bir çocuğa sahip olmak. 18. Yangın, sel gibi doğal afet nedeniyle evini kaybetmek. 19. Fiziksel saldırıya uğramak. 20. Cinsel saldırıya uğramak. 21. Ciddi yasal zorluklar yaşamak. 22. Cezaevine girmek. 23. İflas etmek. 24. Mali kayıp veya mülk kaybı yaşama. 25. Kötü bir menfaat elde etmek. 26. Silahlı kuvvetlere katılmak. 27. Savaşa gitmek.