SORU: Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘nazi dönemi’ demişti. Almanya’dan yanıt geldi. Merkel “Türkiye önemli bir ortak ama nazi değerlendirmesi üzücü” dedi. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Erdoğan’ın Almanya ziyaretine ilişkin detaylar belli oldu mu?
HER SEFERİNDE CEVAPSIZ BIRAKILDIK
İbrahim Kalın: Asıl üzücü olan Avrupa’nın bugün içinde bulunduğu tablodur. Bu sayın bakanlarımızın ve diğer siyasilerin Almanya’ya yapacağı ziyaretin engellenmesidir. Ortada hakikaten trajikomik bir tablonun olduğu görüyoruz. Ve maalesef elbette Almanya bizim için önemli müttefikimizdir, evet sayın Merkel haklı bazı konularda derin görüş ayrılıklarımız var. Mesela terörle mücadele konusunda… Benim de bizzat şahit olduğum bütün toplantılarda gündeme getirdiğimiz PKK’lıların Almanya'da ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde bu kadar kolay faaliyet yapması, bunlara karşı nasıl adım atmazsınız sorularını her seferinde cevapsız bırakıldığını gördük.
TÜRKİYE KARŞITLIĞI SÖZ KONUSU
Almanya'nın resmi raporlarında, bölücü terör örgütünün Almanya’da nasıl örgütlendiğini, şu kadar parayı nasıl topladığını bizzat kendileri yazıyorlar. Bu tabloya rağmen bir tedbir alınmaması, bir adım atılmaması asıl üzücü olan budur. Asıl üzücü olan, Almanya üzerinden gelen Türkiye ve Erdoğan karşıtlığının servis edilmesidir.
SORU: ABD’li muhataplara Rakka planı Türkiye tarafından iletildi. Fakat Türkiye’nin kırmızı çizgisinin ‘YPG varsa biz yokuz’ olduğunu biliyoruz. ABD’li muhataplar planı nasıl buldu?
ABD YÖNETİMİNDE FARKLILIKLAR GÖRÜYORUZ
İbrahim Kalın: Suriye’de DEAŞ ile mücadele konusunda baştan beri prensiplerimiz var. Obama yönetimiyle anlaşamadığımız konu buydu. Terör örgütleriyle doğru aktörlerle mücadele edilir. Yaptığımız harekat bu mücadelenin nasıl yapılması gerektiğine dair somut örneği ortaya koymuştur. Burada YPG PYD üzerinden DEAŞ ile mücadele etmeye çalışmak, kendi ayağınıza sıkmak olur. ABD yönetiminde farklılıklar görüyoruz. Bir taraftan Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate alalım diyorlar, diğer taraftan bir çabanın devam ettiğini görüyoruz.
Şu an Rakka operasyonunun nasıl kiminle hangi gruplarla yapılacağına dair varılmış nihai bir karar yok. Suriye'deki farklı grupların arasında bir etnik çatışma yada benzeri bir kargaşanın çıkmamasını arzu ediyor isek, yapılması gerekenler açıktır.
MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR
Bölücü terör örgütü biz bu açıklamaları yaptığımızda ‘Türkiye Kürtlere karşı tavır alıyor’ gibi karalama kampanyalarına girdiğini görüyoruz. Türkiye’nin Kürtlerle sorunu yoktur. Türkiye’nin kavgaları terör örgütleriyledir. Bu PKK için PYD için böyledir. Biz PYD YPG’nin Suriye’de nasıl kurulduğunu biliyoruz. ‘PKK ve PYD aynı değildir’ gibi cümleler duyuyoruz, bunların doğru olmadıklarını kendileri de biliyorlar. ABD’nin, kamuyla paylaştıkları raporlarda PYD’nin PKK’nın Suriye kolu olduğunu kendileri de kabul etmekteydiler. Bunlar aslında kendilerinin de inanmadığı açıklamalar. Oradan şu an geri adım atamıyorlar. Ama biz alternatifini koyduk. Münbiç’te Rakka’da nasıl bir terörle mücadele yapılması gerektiği çok açık ve nettir. Dediğim gibi müzakereler devam ediyor.
Burada notlarımda vardı, atladım. Terörle mücadele bağlamında Irak ayağı da çok önemli. Biz de Başika kampı ve diğer araçlar vesilesiyle destek olduk. Musul’da Türk başkkonsolosluğu olarak kullanılan binanın kurtarılması hem önemli, hem sevindiricidir. Irak hükümetinin yanlarında olduğumuzu ifade etmek isterim.
SORU: Münbiç konusu oldukça önemli. Rusya ziyaretinin ardından Fırat Kalkanı’nın tamamen Münbiç’e yönelmesi söz konusu mu? Gelen bazı haberler var. ABD’nin 300 deniz piyadesini gönderdiği bilgisi var…
İbrahim Kalın: Evet Kuveyt’e de bir takviye var, 1000 kadar. Bunlar DEAŞ ile mücadele için atılan adımlar. Biz bu mücadelede bütün müttefik ülkelerle birlikte hareket ediyoruz. Orada bir oldu bitti ile, PKK PYD kantonları gibi bir yapılanmaya gidilmesine asla izin vermeyiz.
ANKARA/AA