Bir Osmanlı sporu olan Oba Boksu ile sporcular sadece boks yapmakla kalmıyor, aynı zamanda Osmanlı adetlerini de öğreniyor. ’Osmanlı tokadı’, ’Elense’, ’Tek dalış’, ’Çift dalma’, ’Çelme takma’, ’Döner tekme’, ’Alttan yan tekme’ gibi tekniklerin yer aldığı Oba Boksu, Besmele ile başlayıp helalleşme ile sona eriyor. Antrenmanlar ise bağdaş kurup dua ederek tamamlanıyor.
"8 ay aslanla yaşadım"
Bu geleneksel sporu günümüze uyarlayan Kickboks Milli Takım Antrenörü Talat Ayhan, yöntemi geliştiriken aslanlardan ilham aldığını belirterek, "8 ay bir aslanla beraber yaşadım. Atalarımız da çocuklarını iyi savaşçı olsunlar ve iyi kılıç kullansınlar diye köpeklerle ve hayvanlarla yetiştirirlerdi." dedi.
Spor şalvar ve cübbeyle yapılıyor
Oba Boksu'nun sporcuyu İslam ve Osmanlı gelenekleri ile yetiştirmeyi amaçladığını söyleyen Talat Ayhan, "Şu anda 40-50 civarında öğrencimiz var. Kıyafetimizin alt tarafı şalvar, üst tarafı ise cübbe. Çocuklarımız, gençlerimiz tamamıyla Osmanlı ve İslam kültürü içerisinde yetişsin istiyoruz." şeklinde konuştu.
"Oba Boksu'nı dünyaya miras bırakmak istiyorum"
Osmanlı Oba Boksu sporunu ülkeye ve dünyaya miras olarak bırakmak istediğini belirten Talat Ayhan, "Bu sporu Türkiye genelinde 16 ilde temsilcilikler aracılığıyla yaymaya çalışıyoruz. Seminerler yapıyoruz. Ayrıca Osmanlı Oba Boksu’nu, Almanya’da mahkeme kararıyla uluslararası federasyona bağladık. Dünya federasyonuna da Osmanlı Oba Boksu olarak bağlıyız. Aslında bir savaş sanatı olan Oba Boksu’nda kilo yok. Bu da kendine has özelliklerini ortaya koyuyor." açıklamasında bulundu.
"Kendimi korumak için mükemmel bir spor"
Bir yıldır Oba Boksu yaptığını söyleyen Ayşe Taş, bu sporun diğer spor dallarına göre daha özgür olduğunu belirterek, "Oba Boksu diğer sporlara göre daha özgür. Bu yüzden de resmi olmasını istiyorum. Diğer sporlara göre dışarıda kendimizi korumamız açısından mükemmel bir spor dalı. O yüzden bu spora destek sağlanmasını istiyorum." dedi.
"Müslümanlığı öğreniyoruz"
Muharrem Dere isimli sporcu ise, "Bu spor hem kendimizi korumamızı hem de mirasımıza sahip çıkmamızı sağlıyor. Kültürümüzü öğreniyoruz. Bu sporda Müslümanlığı da öğreniyoruz. Kıyafetlerimiz Osmanlı kıyafetleri. Altta şalvarımız var. Bunun amacı rahat olmamızı sağlamak.” diye konuştu.
İHA