Bernie Sanders: Ekonomide ahlaki ilkeleri geri kazanmak gerekiyor

ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adaylığı için Hillary Clinton ile yarışan Bernie Sanders, iddia edildiği gibi 1 milyar 300 milyon Katoliği temsil eden Vatikan'ın desteğini arkasına almak için buraya gelmediğini söyledi. Sanders, kendisini Vatikan'a Papa'nın davet etmediğini de belirtti.

Gelecek hafta New York'ta yapılacak kritik ön seçimler öncesi Hillary Clinton'la yaşadığı sert televizyon tartışmasının hemen ertesinde Vatikan'a gelen Vermont Senatörü Bernie Sanders, ekonomi ve sosyal adalete dair bir konferansa katıldı.
Papa 2. Jean Paul'un, bu konuları içeren ve 1991 yılında yayımladığı tamimin 25'inci yılı anısına Papalık Sosyal Bilimler Akademisi'nce düzenlenen etkinlikte, Sanders'in yanı sıra Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales de birer konuşma yaptı.

WALL STREET'E ELEŞTİRİ

Sanders, yoğun ilgi gördüğü Vatikan'da da seçim kampanyasında değindiği konuları dile getirerek, modern kapitalizm, sosyal eşitsizlik ve Wall Street'e karşı eleştirilerini yineledi.  Bernie Sanders, spekülasyonlar, yasa dışı finansal akımlar, çevresel yıkım ve işçi haklarının 25 yıl öncesine göre daha kötü hale geldiğini belirterek, “Finansal aşırılıklar ve Wall Street'teki yaygın mali suçlar, Büyük Buhran'dan (1929 Dünya Ekonomik Bunalımı) beri yaşanan dünyanın en büyük finansal krizinde doğrudan rol oynadı"diye konuştu. “Acilen ahlaki bir ekonomi" başlığı altında konuşmasını gerçekleştiren Sanders, küreselleşmenin, onlarca yıllık işçilerin ve küçük işletmelerin yasal olarak korunmasına son verilerek, bankaların deregülasyonu için bir bahane olarak kullanıldığını söyledi.

SANDERS: PAPA TARİHİ BİR ROL OYNADI

Konuşmasının ardından Vatikan duvarlarının dışında kendisi bekleyen bir grup hayranını selamlayan Sanders, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Papa Francesco'ya övgüler yağdırdı. Papa ile sosyal adaletsizlik ve ekonomi konularında aynı görüşlere sahip olduklarını söyleyen 74 yaşındaki senatör, Papa'yla görüşme fırsatı bulamasa da Vatikan'da olmanın heyecan verici olduğunu söyledi.

Bernie Sanders, Papa'nın, ahlaki bir ekonomi ve sadece tepedekiler için değil tüm herkes için işleyen bir ekonomi yaratmaya ilişkin vizyonundan çok etkilendiğini belirterek, “Papa'nın, yeni dünya ekonomisi ve gezegenimizdeki insanlar için yeni bir vizyon yaratmaya çalışmakta inanılmaz ve tarihi bir rol oynadığına inanıyorum. Onun öğretileri beni derinden etkiledi" diye konuştu.
Piyasaların her istediğini yapmalarına izin verilmemesi gerekildiğini dile getiren Sanders, ahlaki bir ekonomi yaratmanın şart olduğunu vurguladı.

AHLAKİ İLKELERİ GERİ KAZANMAK GEREKİYOR

“Ne yazık ki daha fazla zenginleşen ve fakirleşen insanlar görüyoruz" diyen Sanders, “Açık konuşalım, bir yüzyıl öncesine göre durum daha beter. Bu gezegenin nüfusunun yüzde 1'i, geri kalan yüzde 99'undan daha fazla zenginliği elinde bulunduruyor. Bu ahlakdışıdır, desteklenemez ve bunu değiştirmeliyiz. Ekonomimizde ahlaki ilkeleri geri kazanmamız gerekiyor" diye sözlerini sürdürdü. Sanders, bu açgözlülükle devam edilemeyeceğini dile getirdi.

Öte yandan Sanders, La Repubblica gazetesine verdiği röportajda, davetin Papa'dan geldiğine dair iddiaları yalanladı.
Bunun Papalık Sosyal Bilimler Akademisi'nden geldiğini söyleyen Sanders, kendisini seçim kampanyasından bir gün alıkoysa da bu daveti, bu önemli konuları konuşmak için memnuniyetle kabul ettiğini söyledi.
ABD basınında çıkan bazı haberlerde Bernie Sanders, seçim kampanyasında Vatikan'ın desteğini arkasına almaya çalışmakla itham edilmişti.

Sanders'in Vatikan'a geleceğinin ortaya çıkması üzerine, “Papa'nın adayı Bernie Sanders mi" yorumları yapılmıştı.
Sanders söz konusu röportajda, “Vatikan bu işe dahil değil. Bu konferans siyasi bir olay değildir" dedi.
Papa'yla görüşmesi de planlanmamış olan Bernard Sanders muhabirin, “Siz kendinizi bir sosyalist olarak tanımlıyorsunuz.

Bugün Vatikan kapılarından içeri girmek size kendinizi mahcup hissettirmeyecek mi" sorusuna ise, “Pek sanmıyorum. Bugünün Kilisesi, kadınlar ve eşcinsellik üzerine de konuşabiliyor. Papa, sosyal adaletsizliğin olduğu toplumu onarmak istiyor. Bu nedenle mükemmel bir şekilde onun yanındayım" diye karşılık verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

ABD’de başkanlık yarışında Wisconsin eyaletinde Hillary ve Trump kaybetti
ABD'de başkanlık yarışnda 3 eyalette ön seçim yapıldı

Dünya Haberleri