HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, MİT TIR’ları davasında ‘casusluk’ suçlamasıyla 25 yıl hapis cezasına mahkum olan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki kararı bozdu. Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına karar veren Daire, yargılamada dört yönden eksiklik olduğunu bildirdi. Daire, suçun ceza miktarı, kaçma şüphesinin görülmesi, mevcut delil durumu ve tutuklulukta kaldığı süre karşısında adli kontrol hükümlerinin yeterli olmayacağı görüşüyle tahliye kararı vermedi.
* Örgüt üyeliği dosyası ayrılmalıydı: Berberoğlu’na yeniden yargılanma yolunu açan bozma kararının ayrıntıları şöyle: Buna göre ilk olarak Berberoğlu’nun “silahlı terör örgütüne yardım” suçlamasıyla ilgili dosyasının, siyasi casusluk davasından ayrılması gösterildi. Bu durumun suçun hangi kasıtla işlendiğini belirsiz hale getirdiği belirtildi. Kararda şöyle denildi: “Siyasi casusluk kastının tespiti açısından, silahlı terör örgütüne yardım suçundan açılan kamu davasıyla bir arada görülerek değerlendiurilmesi gerektiği gözetilmemiştir” denildi.
* Can Dündar kararı beklenmeliydi: Can Dündar hakkında “gizli kalması gereken bilgileri ifşa etmek” suçundan verilen mahkumiyet kararının Yargıtay safahatının beklenmesi gerektiği belirtildi. Her iki davada yayınlanmaları suça konu edilen belgelerin aynı olması, suçu iştirak iradesiyle birlikte hareket ettiklerinin kabul edilmiş olduğunu belirten Daire, dosyadaki belgelerin “niteliği” ve buna bağlı “suç vasfına” ilişkin yapılacak tespitin bu dosya sonucunu da etkileyeceğini bildirdi.
* Suç unsuru net belirlenmemiş: Daire suçun unsurları yönünden net bir belirleme yapılmadığını da bildirildi. Mahkemenin kararında “en iyi ihtimalle” denilerek bir siyasi partinin seçimleri kazanmasını engellemeye yönelik eylemin hangi gerekçelerle casusluk suçunu oluşturduğunun gerekçelendirilmediği belirtildi. Sanığın hangi eylemin suçun unsuru kabul edildiği, sorumluluğuna esas alındığının belirsiz bırakıldığı ifade edildi.
* Aydınlık dosyası incelenmedi: Son olarak da MİT TIR’leri ile ilgili görüntülerin öne Aydınlık Gazetesi’nde yayınlanmasıyla ilgili savcılık soruşturma dosyası incelenmeden hüküm kurulması da bozma gerekçesi yapıldı. Daire Aydınlık Gazetesi’nde 21 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan haber ve görsellerin dava konusu görüntülerin bir parçası olup olmadığı, aynı olaya ilişkin bulunup bulunmadığının tesbit edilmesi gerektiğini bildirdi. Varılacak sonucun da gerekçede gösterilmesi, daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde ise gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağı belirtildi.
KILIÇDAROĞLU ‘ADALET YÜRÜYÜŞÜ’ YAPTI
Partisinin milletvekili olan Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasından sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’dan başlayıp İstanbul’da son bulacak bir ‘adalet yürüyüşü’ne başlama kararı almıştı. Kılıçdaroğlu öncülüğünde 15 Haziran’da balşayan ve çeşitli parti ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla genişleyen Adalet Yürüyüşü’ yürüyüş 25 gün devam etti. Toplam 420 kilometre kat eden CHP lideri ve beraberindekiler 9 Temmuz’da yürüyüşünü Maltepe’de sonlandırdı. Talep üzerine CHP 26-30 Ağustos arasında ise Çanakkale’de ‘Adalet Kurultayı’ düzenlendi.
YEREL MAHKEME ‘CASUSLUK’TAN TUTUKLAMIŞTI
CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu, MİT TIR’larına ait görüntüleri gazeteci Can Dündar’a verdiği gerekçesiyle yargılandığı davada, haziran ayında 25 yıl hapis cezasına çarpıtırılarak tutuklanmıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’na ‘casusluk suçlamasıyla’ verdiği 25 yıl hapis cezasını şöyle gerekçelendirmişti: Mahkeme gerekçesinde ulusal güvenliği işaret ederek, ‘basın özgürlüğünden bahsedilemez’ demişti. Mahkeme, ‘haber adı altında’ gizli kalması gereken hususların duyurulduğu’ ifadesini kullandığı gerekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın itham edildiğini ve uluslararası boyutta yargılanmasının hedeflendiğini yazmıştı.