Türkiye İstanbul’da meydana gelen 5.8’lik depreme kilitlendi. Depremin ardından en büyüğü 4.4 olan 200’ün üzerinde artçı sarsıntı yaşandı. Dün ise milyonlar üst üste yapılan kritik açıklamalara odaklandı. İlk şokun ardından yapılan açıklamalara göre deprem anında yaşanan panikte 34 kişi yaralandı. 20 kişi ise ayakta tedavi edildi. 14 kişinin tedavisi de çeşitli hastanelerde devam ediyor. Kent genelinde de 473 bina için hasar oluştuğuna yönelik ihbarda bulunuldu. Bunlar arasında durumu acil olan 135 binanın ön tespit çalışmaları da İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından gerçekleşti. Ayrıca sosyal medyada depreme ilişkin asılsız bilgi ve ses kayıtları paylaşanlar hakkında yasal işlem başlatıldığı da belirtildi.
14 OKULDA İNCELEME ARASI
Sarsıntının ardından kent genelinde eğitime bir gün ara verilirken, dün için herhangi bir tatilin söz konusu olmadığı kaydedilmişti. Ancak dün sabah saatlerinde İstanbul Valiliği 9 ilçede 14 okulun sadece dün için tatil edildiğini ve binalarda teknik inceleme yapılacağını duyurdu. Eğitime bir gün ara verilen okullar da şöyle sıralandı; Sultangazi İstiklal İlkokulu, İstiklal Ortaokulu, Gaziosmanpaşa Vefa Poyraz Anadolu Lisesi, Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Yenibosna Ortaokulu, Büyükçekmece Mimar Sinan İlkokulu ve Ortaokulu, Silivri Prof. Dr. Besim Üstünel Anaokulu, Arnavutköy Şehit Er Tuncer Türkan Ortaokulu, Küçükçekmece Tahsin Banguoğlu İlkokulu ve Nergiz Anaokulu, Atatürk Kız MTAL, Kanarya Ortaokulu, Maltepe Halit Armay Anadolu Lisesi ve Çatalca Arif Nihat Asya MTAL okulları.
7/24 VERİ TOPLUYORUZ:
Depremin büyüklüğü için AFAD’ın 5.8 ve Kandilli Rasathanesi’nin de 6.0 şeklinde iki ayrı açıklama yapması da dikkatleri çekmişti. Dün her iki kurumdan açıklamalar geldi. Vatandaşlar ise “Neden iki stratejik kurum birbirinden bağımsız hareket ediyor” şeklinde eleştiriler yöneltmeye başladı. Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener “Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla her zaman deprem olacakmış gibi önlem almamız gerekiyor. Ne zaman olacağını bilmiyoruz ama sona yaklaşıyoruz” açıklamasında bulundu. Marmara’da 15 sene önce deniz tabanı gözlem evini kurduklarını da söyleyen Özener, “15 tane deniz tabanı gözlem istasyonumuz var ve bunlar 7/24 veri topluyor” şeklinde konuştu.
DERE YATAKLARI BİLE İMARA AÇILDI:
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de (TMMOB) kentsel dönüşüm projelerindeki yanlışlıklar, dere yataklarını yerleşime açan imar uygulamaları, imar afları ve deprem bilincinin yeterince yaratılamaması nedeniyle İstanbul’da ciddi bir risk oluştuğuna dikkat çekti. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de “Bu aşamada yapılması gereken, İstanbul’da artık deprem olacak mı, olamayacak mı tartışmalarını bitirerek, acilen gerekli tedbirlerin alınması, depreme hazırlıklı olunması ve sismik aktivitelerin dikkatlice takip edilmesidir” diye konuştu.
UYARDIM AMA LAKAYT DAVRANDILAR:
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde yaşadığı bir olayı anlatarak, “Bakanlığım döneminde kentsel dönüşümün temel kurallarını ortaya koymaya çalıştık. Bizzat İstanbul’a giderek ilçe belediye başkanlarımızı defalarca toplayıp uyarmaya da çalıştık. Kimi arkadaşlarımız bunu doğru anladılar, hareket ettiler ama üzülerek söylüyorum kimi arkadaşlarımız benim anlattıklarım karşısında çok lakayıt bir tavır takınarak ‘sen konuş da git’ gibi bir hava içinde oldular. Yine üzülerek söylüyorum, ’Gelip bana yardım edin, başka partiliyim’ dediği halde, biz ona envai çeşit yollar açtığımız halde, gidip tersini söyleyenler de oldu. Bunlar da işin üzücü tarafları” şeklinde konuştu.
GERÇEKLERLE YÜZLEŞİRKEN ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ:
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Deprem toplanma alanlarıyla ilgili rakamlar veriliyor. 2 bin 859 adet alandan bahsediliyor. Ne yazık ki bu alanların bir çoğu deprem toplanma alanı tanımına uymuyor. Deprem toplanma alanlarının bir tanımı, ölçeği gibi alt yapısı olmalıdır. İstanbul’da deprem toplanma alanları konusunda karnemiz zayıf. Bu konuyu hep birlikte çalışacağız” şeklinde konuştu. İBB Başkanı ayrıca, “Gerçeklerle yüzleşeceğiz, yüzleşirken çözümler üreteceğiz. Bir yandan da dua edeceğiz ki deprem İstanbul’a geç gelsin. Bu sırada hasar tespit edilen binalarla ilgili süreç devam ediyor” ifadelerini kullandı.
DEPREM VERGİLERİ NEREYE GİTTİ?:
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “Toplanma alanları 470 iken, o depremde hayatını kaybedenlerin ahı bir tarafta, kalkıyorsunuz bunların büyük bir kısmını 400’e yakınını imara açıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Deprem vergilerine de değinen CHP lideri şöyle devam etti: “Ne oldu o deprem vergileri? Nereye gitti o deprem vergileri? Devleti yöneten insanların, geleceği görmesi lazım. Devleti yöneten insanların, 16 milyon kişinin risk altında yaşadığı İstanbul’u riskten nasıl kurtarırız hesaplarını yapmaları lazım.”
YAPILAŞMA OLMAZ DİYE BİR KURAL YOK: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da “Toplanma alanında herhangi bir kurum yapılaşmaya gidemez” diyerek şunları söyledi:”Biz şöyle çalışıyoruz; herhangi bir en ağır, en kötü senaryoda ihtiyacımız olan toplanma alanı metrekare olarak nedir ve bu metrekare alan olarak biz ihtiyacımızı karşılayabiliyor muyuz, karşılayamıyor muyuz? ‘Burası toplantı alanıdır, ilanihaye hiçbir belediye ve kurum herhangi yapılaşmaya gidemez’ Böyle bir kural yok zaten. Orası olduğu zaman bir başka alandır. Bizim için önemli olan ihtiyacın karşılanmasıdır.” Dün ayrıca İstanbul Valiliği’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Afet Müdahale Planı Toplantısı gerçekleşti. Toplantıya ise İBB Başkanı İmamoğlu’nun davet edilmediği iddia edildi. Valilik ise bu iddiayı yalanladı.
EN ÇOK KORKTUĞUMUZ YER FATİH:
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Ercan da kentteki riskli ilçeleri açıklayıp şunları kaydetti: “Bizim en çok korktuğumuz yer Fatih ilçesi, Fatih-Eminönü yarımadası. İstanbul’u İstanbul yapan tarihi kalıntıların bulunduğu yer. Her depremde surlarda çatlamalar ve yıkılmalar olur. Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece’nin Kanarya, Cumhuriyet, Menekşe mahallesi çok etkilenecektir. Daha sonra Avcılar tekrar etkilenecektir. Esenyurt’un bulunduğu kesimler, daha sonra Gürpınar’ın heyelan kesimleri, Pekmez, Pınarkent çok etkilenecek. Kumburgaz, Silivri, Marmaraereğlisi buralar depremden en çok etkilenecek yerler.”
MEZAR TAŞI DEĞİL DİPLOMA İSTİYORUZ
Dün şehrin birçok noktasında hasar alan binalar dikkat çekti. Bu binalardan biri de İstanbul Üniversitesi Çapa Diş Hekimliği Fakültesi oldu. Fakülte öğrencileri ve bazı hocaları da hasar alan binanın depreme dayanıklı olmaması gerekçesiyle eylem yaptı. “Binamız yenilensin” ve “Mezar taşı değil diploma istiyoruz” diyen öğrenciler binalarının taşınmasını istemediklerini de kaydederek, binada her gün yüzlerce hastaya hizmet verildiğine dikkat çekti.
SURLAR DA HASAR GÖRDÜ
Dün AFAD’dan yapılan açıklamada da, kentte ilk belirlemelerde, Biruni Üniversitesi karşısındaki surlarda yıkıntı, bazı ilçelerdeki binalarda çatlaklar, Sultangazi ve Eyüp’te iki binada hasar tespit edildiği kaydedildi. Avcılar’da ise 12 bina için tahliye kararının çıktığı belirtildi. Açıklamada, Sakarya, Bursa, Ankara ve Afyonkarahisar’daki 4 AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden 80 kurtarma uzmanının İstanbul’a sevk edildiği kaydedildi.