Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başkanlık sisteminde, yasama, yasama üyeleri ve yasama denetiminin parlamenter sisteme göre daha güçlü ve daha etkin olduğunu belirterek, "Başkanlık sisteminde, iktidar olmak da iktidarı değiştirmek de sadece halk oyuyla olur." değerlendirmesinde bulundu.
Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkanlık sisteminde yasama ve yürütmenin birbirinden tam ayrı ve birbirine karşı tam bağımsız olduğunu belirtti.
Yasama üyeleri ve başkanın halk tarafından ayrı ayrı seçildiğini aktaran Bozdağ, yasamanın, başkanın görevine son veremeyeceğini, başkanın da yasamayı feshedemeyeceğini ifade etti.
YASAMA, GÜVENSİZLİK OYUYLA BAŞKANI DÜŞÜREMEZ
Bozdağ, başkanın göreve başlaması ve görevini sürdürebilmesi için yasamanın güvenine ihtiyacı olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Yasama, güvensizlik oyuyla başkanı düşüremez. Başkanlık sisteminde, yasama, yasama üyeleri ve yasama denetimi, parlamenter sisteme göre daha güçlü ve daha etkindir. Başkanlık sisteminde, iktidar olmak da iktidarı değiştirmek de sadece halk oyuyla olur. Halka rağmen iktidar da iktidar değişikliği de olmaz. Başkanlık sistemi, cebir, tehdit, şantaj, vekil transferi ve benzeri hukuk dışı ve gayri ahlaki yöntemlerle iktidar değişikliğine izin vermez. Siyasi istikrar ve güçlü iktidar, başkanlık sistemin doğal ve zorunlu sonucudur. Koalisyon olmaz. Tek başına güçlü iktidar her seçimde oluşur."
Parlamenter sistemde siyasi istikrarın, sistemin doğal ve zorunlu sonucu olmayıp, sadece muhtemel sonuçlarından biri olduğuna işaret eden Bozdağ, parlamenter sistemde sandıktan daima tek başına iktidarın çıkmayacağına dikkati çekti.
Bozdağ, Türkiye'de iki ihtimalin de gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:
"29 Ekim 1923'ten bugüne geçen 93 sene içinde 65 hükümetimiz oldu. Hükümetlerin ortalama ömrü yaklaşık 17 buçuk aydır. Başkanlık sistemi olsaydı, ülkemizde görev süresi 4 yıla göre 24. başkan görevde olurdu. Türkiye'de 65. başkan 2183'te göreve gelirdi."
ANKARA/AA