Behçet Açıkmeşe kimdir, kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor? Elon Musk ile görüşmeyi reddetti!

Daha önce NASA'da Güdüm Kontrol Analiz Grubu'nda çalışan Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe'nin geliştirdiği algoritma, Mars'a gönderilen Perseverance adlı uzay aracında kullanıldı. Şu anda Washington Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Türk bilim insanı, SpaceX'in sahibi Elon Musk ile görüşmeyi reddetti. İşte, Behçet Açıkmeşe biyografisi...

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) geçen haftalarda Mars gezegenine gönderdiği uzay aracı Perseverance'te, Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe'ye ait olan algoritma kullanıldı. 2003-2013 yılları arasında NASA Güdüm Kontrol Analiz Grubu'nda çalışan Türk bilim insanı, 6 Ağustos 2012'de Mars'a ulaşan Curiosity aracının gezegende inceleme yapabilmesine kritik katkıda bulunmuştu.

ELON MUSK İLE GÖRÜŞMETEKLİFİNİ GERİ ÇEVİRDİ!

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, bu alanda iş yapan çok az insan olması nedeniyle herkesin birbirini tanıdığını dile getiren Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe, SpaceX'te çalışan arkadaşının kendisini Elon Musk ile görüştürme isteğini reddettiğini söyledi. Açıkmeşe o günü şöyle anlattı:

"Bir gün oradaki arkadaşımı ziyarete gittim. 'Seni şu anda Elon Musk'la tanıştırayım ama tanıştırırsam sana direkt iş teklif eder' dedi. Ben hazır değildim, bu sebeple görüşmek istemedim. Eğer sorarsa ve o anda hazır değilsem, 'hayır' demek de istemiyorum. Kişisel sebeplerden akademik olmayı daha çok tercih ettim.

"Daha önce, 2005'te SpaceX ulaştı bana gelir misiniz diye ama o zaman yeni ve ufacık bir şirketti, yanıt bile vermemiştim."


NASA uzay aracı Perseverance

TÜRKİYE UZAY AJANSI'NDAN TEKLİF ALDI MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Şubat 2021'de açıkladığı "2023'te Ay'a sert iniş yapma" hedefini yorumlayan Türk bilim insanı, "2023 biraz agresif bir zamanlama ama yapılabilir. Ay'a gitmeye çalışırız, başarısız da olunabilir ama o dert değil. Böyle bir şeyin itilmesini ben yadırgamıyorum, hoşuma da gidiyor. Yapılamaz olduğunu kesinlikle düşünmüyorum, yeterince imkan aktarılır, aklı başında insanlar devreye sokulursa yapılabilir. Tecrübesi olan bir ton insan var dünyada. Bunu yaparken birçok şeyi yapma becerisi de ülke içinde gelişir, teknoloji adına ülke için pozitif bir olay olur" dedi.

Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe, kendisine Türkiye Uzay Ajansı'ndan bir teklif gelip gelmediği sorusuna şu yanıtı verdi:

"Henüz bana bir talep ya da teklif gelmedi. Beni orada bilen insanlar var, Türkiye'de aktif değilim belki o yüzden ama henüz hiç kimse benimle iletişime geçmedi.

Teklif gelirse tabii düşünürüm, yardımcı olabilirsem çok iyi olur. NASA'ya çalıştığım için dışarıya çalışmam mümkün olmayabilir. Ama eğer formal olarak yardım etmenin olmanın bir yolu varsa elimden gelen yardımı gösteririm.

Dünyaya roket veya herhangi bir uzay aracı indirme tecrübesi olan kaç kişi var? Güdüm kontrol sistemlerinde üç beş kişi var, orada işlerine yarayabilirim."

BEHÇET AÇIKMEŞE'NİN HAYAT HİKAYESİ

ODTÜ İnşaat Mühendisliği'ni 1992'de tamamlamasının ardından Purdue Üniversitesi'nden burs kazandı ve yüksek lisans ve doktora eğitimi için ABD'ye gitti. Sonrasında NASA Güdüm Kontrol Analiz Grubu'nda (JPL) göreve başladı.

6 Ağustos 2012 tarihinde Mars'a inen Curiosity adlı araştırma aracının geniş sahada veri toplayabilmesine katkı sağlayan algoritmalar üretti. 2021'de Perseverance adlı uzay aracının gelişimine katkı sundu.

Washington Üniversitesi'nde akademisyenliğe devam ederken, Blue Origin adlı firma için müşterek proje çalışmaları yapıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Uzaya çıkan ilk Türk'ün hikayesi
Sergei Krikalev kimdir? Uzayda unutulan Sovyet kozmonotun ilginç hikayesi
Uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin kimdir? İşte hayat hikayesi...

Karar Biyografi Haberleri