Bebeklerde mide kapasitesi oldukça küçük olduğu için sık sık beslenmeleri gerekiyor. Gün içinde ebeveynleri tarafından takip edilen bebekler geceleri kendileri uyanmasa bile aileleri tarafından uyandırılıp beslenme yoluna gidiliyor. Fakat bebeklerde gece beslenmesi uzun süre devam ederse birtakım sorunlara neden olduğu için, uzmanlar, bu sürecin çok uzun sürmemesi tavsiyesinde bulunuyor…
2 AYLIK BEBEĞİN GECE BESLENMESİ
Bebeğin en temel fizyolojik ihtiyacı olan beslenme ilk aylarda geceleri de devam eder. Bebek 2 aylık olduğunda aynı gündüz saatlerinde olduğu gibi 2-3 saatte bir uyanır ve beslenme ihtiyacını giderir. Bazı bebekler acıktığında uyanmasalar bile belirli zaman aralıklarında uyandırılıp beslenmelidir.
3 AYLIK BEBEĞİN GECE BESLENMESİ
Bebek 3 aylık olduğunda da geceleri beslenme ihtiyacı hisseder ancak her zaman acıktığı için uyanmaz. Bu ayda bebeğin gerçekten acıktığı için mi yoksa başka bir nedenle mi uyandığını gözlemlemek önemlidir. Eğer bebek belirli saat aralıklarında uyanıyor ve iştahla besleniyorsa gerçekten acıktığı için uyanıyor demektir. Ancak, zamansız uyanıyor ve iştahlı değilse, bebeğin memeyi veya biberonu rahatlamak için kullandığı düşünülebilir. Bu durumda bebeği beslemek için çok ısrarcı olunmamalı onun davranışına göre hareket edilmelidir.
4 AYLIK BEBEĞİN GECE BESLENMESİ
4. ayına gelen bir bebek hala geceleri beslenme ihtiyacı duyabilir. Ancak bu ayda gece uyanma süresi uzar eskisi kadar sık uyanmaz. 4. Ayda artık bebeği beslemek için uyandırmaya gerek yoktur. Bebek acıkarak uyandığı takdirde beslenmelidir.
6 AYLIK BEBEĞİN GECE BESLENMESİ
Bebek 5-6 aylık olduğunda artık geceleri 5-6 saat kadar beslenme ihtiyacı olmadan uyuyabilir. Eğer bebeğiniz acıkarak uyanmıyorsa, uyandırıp beslemekten kaçınılmalıdır.
BEBEKLERDE GECE BESLENMESİ NE ZAMAN SONLANDIRILMALI?
Bebekler, 6 aylık olana kadar geceleri beslenme ihtiyacı doğar. 6 aylık olduğunda ise, uzun süre beslenmeden uyuyabilir. Çünkü artık ek gıdalara geçilmeye başlanmıştır ve gece beslenmesi bir ihtiyaç değildir.
Bu aydan sonra bebek her gece aynı saatte uyanmayı alışkanlık haline getirmiştir. Ancak bazı durumlarda bebeğin acıktığı için uyandığını anlamak mümkündür.
Bunlar;
Bebek her gece aynı saatte uyanıyorsa,
Uyandığında dudaklarını yalıyorsa,
Emzik verildiğinde hemen tutuyorsa,
Uyandığında elini ağzına sokuyorsa, bebek acıktığı için uyanmıştır.
Ancak, zamansız uyanıyor, emzik veya memeye tepki vermiyor ve çığlıkla ağlıyorsa farklı bir nedenle uyanmış demektir.
Bebek bu şekilde 7. ayına geldikten sonra ek gıdaların daha çeşitlenmesi ve karnının daha tok kalmasını sağladıkça, gece beslenmesi kesilmeye başlanabilir.