Bebek cinsiyetinin ne zaman belli olacağı merak konusu. Anne karnındaki bebekle ilgili erken gebelik haftasında cinsiyet belirlenmesi, bakılan ultrasonografi cihazının gelişmişliğiyle de ilgilidir.
BEBEK CİNSİYETİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?
Gebeliğin ilk 12 haftası içinde bebeğin cinsiyetinin anlaşılması çok mümkün değildir. Bebeğin cinsiyeti yaklaşık 13-16. gebelik haftasında öğrenilebilir. Özellikle erkek bebekler erken tanınabilir. Ancak erken gebelik haftasında genital bölgede kordonun izlenmesinin yanıltıcı olabileceğini belirten uzmanlar, kız bebeklerin tespitinin bu nedenle daha geç olduğunu vurguluyor.
CİNSİYET 16. - 20. HAFTADAN SONRA BEBEK CİNSİYETİ KESİN OLARAK BELLİ OLUR
Gebeliğin 12. haftasının bitmesinden sonra vajinal ultrason ile tahmini bir cinsiyet belirleme yapılabilir. Bebeğin cinsiyeti gebeliğin 16. Haftasından sonra belli olmaktadır. Özellikle de 20. gebelik haftasından sonra bebeğin cinsiyetinin kesin olarak belirlenmesi mümkündür.
BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL ÖĞRENİLİR?
Bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesi için vajinal ya da karın üstünden ultrason yapılır. Cinsiyet belirlemede kullanılan yöntemlerden yüzde yüz kesin sonuç veren yöntem ise amniyon sıvısı incelemesidir. Bunun yanında kromozom incelemesi yöntemi de kesin sonuç verir.
AMNİYON SIVISI NEDİR?
Anne karnındaki hayati sıvı olan Amniyon sıvısı, bebeğin hamilelik süresi boyunca anne karnında korunarak yaşamasını sağlayan berrak ve steril bir sıvıdır.
Amniyon sıvısı, bebeğin anne karnındayken rahatça hareket etmesini sağladığı gibi dışarıdan gelecek darbe ya da diğer tehlikelere karşı da bebeği korur. Amniyon sıvısının bir özelliği de 37 derecede sabit kalarak fetüsü yazın sıcaktan kışın da soğuktan korumasıdır.
AMNİYOSENTEZ NASIL YAPILIR?
Amniyosentez işlemi esnasında çok ince bir iğne ile bebeğin içinde yüzdüğü amniyon kesesine girilir ve sıvı çekilir. İşlemden önce detaylı bir ultrason incelemesi yapılarak bebeğin durumu ve pozisyonu değerlendirilir. Daha sonra amniyosentez için uygun bir alana karar verilerek hazırlıklara başlanır. İşlem sırasında iğnenin bebeğin plasentasından geçmeyeceği bebekten uzakta bir bir alan bulmak önemlidir.