DGS tarihi değişecek mi sorusunun binlerce öğrencinin gündeminde... Türkiye 18 Nisan gününden itibaren Başkanlık seçimine kilitlendi. 24 Haziran tarihinde Başkanlık seçimi yapılacağı duyruldu. Şimdi ilk turda adaylardan biri tam olarak yeterli rakamı alamazsa seçim ikinci tura kalacak. İkinci tur ise YSK seçim takviminde 8 Temmuz olarak görülüyor. DGS tarihi başkanlık seçiminde ikinci tura denk geliyor. Dikey Geçiş Sınavına girecek öğrenciler sınavların ne zamana erteleneceğini şimdiden merak ediyor. İşte binlerce öğrencinin merak ettiği DGS tarihi değişecek mi sorusunun yanıtı...
300 bin üzerinde öğrenci DGS tarihi değişecek mi sorusunun yanıtını merak ediyor. Başkanlık seçiminde ilk turda üstünlük sağlanmaz ise ikinci turun 8 Temmuz tarihine denk geleceği açıklandıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı ertelenecek mi sorusu sorulmaya başlandı.
YKS TARİHİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ?
24 Haziran olarak belirlenen erken seçimde ilk oylamasında çoğunluk sağlanamazsa, 8 Temmuz’da ikinci tur oylaması yapılacak. Ancak bu tarih Dikey Geçiş Sınavı’nın (DGS) yapılacağı tarihe denk geliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 24 Haziran’a denk gelen YKS’nin tarihini 30 Haziran-1 Temmuz olarak değiştirmişti.
Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili DGS’ye 2017'de 325 bin 525 kişi girdi.
YÖK'ün bu konuda da bir düzenleme yapması bekleniyor.
ERKEN SEÇİM ŞARTLARI NELERDİR?
Erken seçim için anayasa değişikliğine gerek yok. Meclisteki 276 milletvekilinin erken seçime gidilsin diye oy kullanması yetiyor. Mecliste toplam 352 koltuğa sahip olan AK Parti ve MHP'li vekillerin erken seçimden yana oy kullanması aslında erken seçimin önünde bir engel olmayacağını gösteriyor. Peki erken seçim kararı alınması durumunda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimini nasıl belirliyor? Eğer mecliste çoğunluğun oyunun erken seçime tezkere çıkarması yönünde olursa, YSK 60 gün içerisinde seçim yapabilir.
ERKEN SEÇİM NEDİR?
Erken seçim şartlarından önce erken seçim ne demek onu anlamak gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77. Maddesi'ne göre: Milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılır. Bu süre dolmadan gidilen seçimlere ise erken seçim denir.
ERKEN SEÇİM KARARI NASIL ALINIR?
Vatandaşlar erken seçim kararı nasıl alınır merak ediyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.
ERKEN SEÇİM NE ZAMAN YAPILIR?
Anayasa'nın 77'nci maddesine göre, erken seçim kararını TBMM ya da Cumhurbaşkanı verebiliyor. Erken seçim kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı'nca verilmesi halinde ise bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor. Seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı'nca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.