Başbakan Davutoğlu: Halep'ten 70 bin kişi Türkiye'ye göç ediyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esad rejimi ve Rusya'nın Suriye'nin Halep kentine yönelik saldırıları nedeniyle Türkiye'ye doğru yeni bir göç dalgasının başladığını söyledi. Davutoğlu ayrıca Suriyeli mültecilere bugüne kadar 10 milyar dolar harcandığını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, uluslararası Suriye Donörler Konferansı'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla geldiği İngiltere'nin başkenti Londra'da Suriye krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan, "ANA" uçağı ile saat 08.20’de Londra’ya geldi. Davutoğlu’nu Stansted Havalimanı'nda Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar karşıladı.

Davutoğlu, konferansta yaptığı konuşmada Rus uçakları ve Suriye ordusunun Halep vlayetinde artan saldırıları nedeniyle 70 bin kişilik yeni bir göç dalgasının Türkiye'ye yöneldiğini söyledi.


Konferans bir gün sürecek.

Ne olursa olsun insani yardım devam edecek

Davutoğlu yaptığı konuşmada, konferansta ne karar alınırsa alınsın Türkiye'nin Suriye mültecilere insani yardımı devam edeceklerini ve savaştan kaçarak Türkiye sınırına gelen hiçbir mülteciyi geri çevirmeyeceklerini kaydetti.

Konferansın zamanlamasından dolayı konferansın en sahiplerine teşekkür eden Davutoğlu şöyle konuştu:

“Bugün başarısız olursak, sadece Suriye için değil, insanlık için de başarısız oluruz.

 
 

Mültecilerin maliyeti 30 milyar dolar

Dün Ankara'da bir hastaneyi ziyaret ettim. Hava saldırılarında 3 çocuk vücutları, yüzleri yanmış. Aynı odada terör saldırısında yaralanan bir Türk çocuk vardı. Bunlar aynı nesilin çocukları. Baba ve de olarak çok kötü hissettim. Bu çocuklar için ne yapacağız. Türkiye 2.5 milyon Suriyeli mülteciyi misafir ediyor. Türkiye'de Suriyeli olmayan hiçbir kent yok. Sadece kamplardaki Suriyeliler için 10 milyar dolar harcadık. Diğer şehirdekiler için birçok hesaplama var, belki 20 milyar dolar ek masraf, sosyal ve ekonomik maliyet var"

 

Türk ulusundan gurur duyuyorum

Türk ulusundan gurur duyuyorum. Bugüne kadar Suriyelilere karşı hiçbir karşıt gösteri olmadı.

Bakanlar Kurulu'nda Suriyelilerin Türkiye'de çalışmalarına zin verdik. Onlar bizim vatandışımız değil ancak arkadaşımız, kardeşimiz. Bugünkü konferans ne olursa osun Türkiye yardıma devam edecektir. Bu politikaya devam edeceğiz. Hiçbir Suriyeli yardımsız kalmayacak.

İki prensip var: Birinci Suriye'de insani yardıma devam etmek. Suriye'dekiler hiçbir şeye sahip değil, en azından Türkiye'deki mültecilerin kalacak yerleri var.

Cenevre'nin başarısız olmasının nedeni hava saldırıları

Cenevre konferansı başarısız oldu. Çünkü hala hava saldrıları devam ediyor. Birbirimize dürüst olmak zorundayız birbrimize. IŞİD ve Esad olmak üzere iki düşmanımız var. Savaş suçlarına karşı omuz omuza olmalıyız savaş suçuna.

Ben burdan kalbinize sesleniyorum. 10 bin mülteci Kilis'te. Nasıl bunları Suriye'ye geri götüreceksiniz.

Çağrı yapıyorum. Onları kabul etmeye devam edeceğiz. Çünkü bütçemizden daha büyük kalbimiz var. Bu savaş suçu ne zaman sona erecek. Zamanında konferans içi teşekkür ediyorum. Her neye karar verirseniz verin Türkiye kabul edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kilis Valisi Süleyman Tapsız: 48 saatte 35 bin kişi geldi
Esad rejimi ve Rusya'dan Halep'i kuşatma harekatı
Bayırbucak'tan Türkmen göçü sürüyor

Güncel Haberleri