Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşması piyasayı yatıştırdı

Siyasi gelişmelerin etkisiyle 2.98’e kadar yükselen dolar, piyasaları yatıştıran açıklamalarla düşüşe geçti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşması öncesinde 2.95 seviyesinde işlem gören kur, konuşma sonrası 2.89’a kadar çekildi. Borsa 78.699 puandan kapandı.

[Karar]
HAMİDE HANGÜL
Ak Parti’de olağanüstü kongre kararı sonrası sert dalgalanan piyasalar Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamaları ile yatıştı. Önceki akşam 2.98’e kadar yükselen ve dün de 2,93-2,95 bandında gidip gelen dolar, Başbakan Davutoğlu’nun, ekonomide istikrarın aynı şekilde devam edeceği açıklamasıyla birlikte 2.89’a kadar geriledi. Hisse senedi piyasaları da toparlanmaya başladı.

BORSA KAYIPLARINI ALDI

Dün, güne yüzde 2.10 düşüşle başlayan ve 77.519 puana kadar inen Borsa İstanbul (BIST 100) Endeksi, kayıpların önemli bölümünü telafi etti. İlk yarıda yüzde 1.5 azalarak 78.225 puana gerileyen endeks, ikinci yarıda tepki alımlarıyla 79.900 puana kadar çıktı. Artı bölgeye geçen BIST 100,  gün içinde 79.860 puana tırmandı. Son üç günlük hareketliliğe bakıldığında piyasalarda yaşanan gelişme daha net ortaya çıkıyor. Kongre kararından bir gün önce enflasyon rakamı açıklanmış ve Mart ayında enflasyon son üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Böylece dolar 2.79’a kadar gerilemişti. Ancak siyasi tansiyon sonrası kurda tırmanış başladı.

MB HAMLESİNİ ZAYIFLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nun bir gün önceye alınan görüşmesi öncesinde 2,8909 seviyesinde olan dolar /TL, bu görüşme sonrası gece geç saatlerde önce 2,90, daha sonra 2,98’e çıktı. Dün güne 2,92 seviyesinde başlayan dolar daha sonra 2,95’i görse de Başbakan Davutoğlu’nun piyasaları yatıştıran konuşması ile bir anda 2,90’ın altına gerileyerek 2.89 seviyesine kadar gevşedi. Ancak faiz piyasası bu derece olumlu seyretmedi. Olan kredi kullananlara oldu. Bir hafta önce 9,07’ye kadar gerileyen gösterge tahvil faizleri, dün 9,70’e kadar yükselerek Merkez Bankası’nın faiz indirim hamlesini zayıflattı. Bir bankanın döviz masası müdürü, AKP’de bayrak değişimine ilişkin, “Bunun piyasada ilk tepkisi verildi. Siyasilerin açıklamaları artık daha da yakından izlenecek ancak piyasa tepkisinden de anlaşılacağı gibi büyük birkaç soru işareti oluştu. Yeni başbakan kim olacak?, Kabinede ekonomi yönetiminde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yeniden yer alacak mı? Ekonomi anlayışı yeni dönemde nasıl şekillenecek? TL’de siyasi belirsizliğin baskısı hissedilecek.”

KURDA SERT FİYATLAMA OLABİLİR

Venbey Yatırım, önümüzdeki günlerde kongerede genel başkan adayının kim olacağı ve sonrasında oluşabilecek gelişmelere dair (bir erken seçim) belirsizliklerin yurtiçi piyasalarda daha sert fiyatlanmaya başlayacağının söylenebileceği açıklamasında bulundu. Açıklamada şöyle denildi: “Bu konulara dair siyasi belirsizlikler yurtiçinde risk iştahından kaçışı ve kurda yükselişlerin devamını getirebilir. Olası yükselişte 79.300 direnç noktası  hedeflenebilir.”

 İSMİN GECİKMESİ OLUMSUZ ETKİLER

Global Source Partners Analisti Atilla Yeşilada, “Davutoğlu’nun Mayıs veya Haziran başında yapılacak olağanüstü kongrede bayrağı Erdoğan’ın işaret edeceği yeni isme devredeceği duyumlarının gerçek olduğu varsayımı ile, bu ismin kim olduğunu bilmeden piyasalarda toparlanma beklemiyoruz. İsmin açıklanmasının gecikmesi sabit sermaye yatırımları üstünde de olumsuz etki yaratabilir” dedi.

NOT DEĞİŞİKLİĞİ BEKLEMİYORUZ

Destek Menkul Değerler, siyasi gelişmelerin ışığında S&P’den Türkiye konusunda olumsuz bir açıklama gelmesinde durumunda TL varlıklarında satış baskısının yeniden artmasının beklenebileceğini bildirdi. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise S&P’nin Türkiye’ye yönelik notunun üç yıldan daha fazla bir süredir aynı seviyede kalmasına ve görünüm notunun negatif olmasına karşın, dünkü açıklamada herhangi bir değişiklik beklemediğini söyledi.

FİYATTA DENGE ARAYIŞI SÜRER

Denizbank Özel Bankacılık, politik risk sürecinin geleceğe dair öngörülebilirliği azaltması, başkanlık sistemi tartışmalarını artıracağı ve hata erken seçim riskini gündeme getirebileceği düşüncesiyle fiyatlamalarda denge noktası arayışının aranabileceği açıklaması yaptı. Açıklamada, “TL cinsi varlıklarda asla yeni uzun pozisyon önermiyor, karlı pozisyonların kapatılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Denizbank Özel Bankacılık, politik risk sürecinin geleceğe dair öngörülebilirliği azaltması, başkanlık sistemi tartışmalarını artıracağı ve hata erken seçim riskini gündeme getirebileceği düşüncesiyle fiyatlamalarda denge noktası arayışının aranabileceği açıklaması yaptı. Açıklamada, “TL cinsi varlıklarda asla yeni uzun pozisyon önermiyor, karlı pozisyonların kapatılması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Başbakan Davutoğlu: MKYK’da olanlar ‘refik hukuğuna’ tersti
Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından dolar ne kadar oldu? Dolar kuru ne kadar? (05.05. 2016)
Sudan "Husiler uçak düşürdü" iddiasını yalanladı

Ekonomi Haberleri