Bağımsızlık referandumu tartışmalarının odağındaki Kuzey Irak siyaseti hareketli günler geçiriyor. İran’a yakınlığıyla bilinen Goran Hareketi ve İslami parti Komel’in karşı çıkmasına rağmen 25 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanan referandum konusunda kararlılık mesajı veren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı.
Kurmaylarının ve Kuzey Irak’taki bazı kanaat önderlerinin Barzani’yi bu kararından vazgeçirmeye çalıştığı belirtiliyor. Barzani’ye “Önümüzde kritik bir süreç var. En azından bir dönem daha başkanlık yap” şeklinde baskı yapıldığı kaydedilirken, gözler bir yandan da IKBY Başkanı ve KDP liderinin halefinin kim olacağına çevrildi. Barzani’nin başkanlığa aday olmaması halinde yerini IKBY Başbakanı ve yeğeni Neçirvan Barzani’ye ya da oğlu Mesrur Barzani’ye bırakacağı ifade ediliyor.
YEĞEN UZLAŞMACI, OĞUL DİPLOMATİK
Neçirvan Barzani’nin muhtemel adaylığına Celal Talabani’nin kurucusu olduğu KYB’den de itiraz gelmeyebileceği belirtiliyor. Yeğen Barzani, uzlaşmacı kimliğiyle ön plana çıkan bir isim. Mesut Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani ise Kürt Bölgesel Yönetimi Güvenlik Müsteşarı olarak görev yapıyor. Amerika’da iyi bir eğitim gören oğul Barzani, zaman zaman Washington’da diplomatik temaslar yürütüyor, ABD’li düşünce kuruluşlarında konuşmalar yapıyor.
ERBİL REFERANDUMDAN GERİ ADIM ATMIYOR
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye’nin de karşı çıktığı bağımsızlık referandumunun ertelenmeyeceğini ve kesinlikle yapılacağını yineledi. Barzani, dün yaptığı açıklamada Bağdat ile sürdürdükleri diyaloğun başarısız olduğunu belirtti. Bağımsızlık için ABD’nin eski başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Biden ile de görüştüklerini vurgulayan Barzani, referandumdan geri adım atmayacaklarını söyledi. Öte yandan IKBY’den referandum ile ilgili karmaşık sinyaller gelmeye devam ediyor.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisinin politbüro üyesi olan Mala Bahtiyar, Bağdat’ın bazı siyasi ve ekonomik tavizler vermesi karşılığında, 25 Eylül’de bölgede yaplması beklenen bağımsızlık referandumun ertelenebileceğini açıkladı. Reuters’a açıklama yapan Bahtiyar, hükümetin ekonomik alanda Kürtlerin içinde bulunduğu mali krizi aşmalarına yardım etmesi ve kendilerine olan borçlarını ödemesi gerektiğini söyledi. Bahtiyar’ın hesaplamasına göre Bağdat hükümeti, 10 ila 12 milyar dolar arasında borçlu durumda. Bu miktar, IKBY’nin yıllık bütçesine eşit.
Bahtiyar, siyasi alanda da Bağdat hükümetinin, Kerkük dahil tartışmalı bölgeler üzerindeki sorunları çözüme kavuşturmayı kabul etmesi gerektiğini söyledi. Kürt heyetin, Bağdat’ın önerilerini partilere ileteceklerini söyleyen Bahtiyar “Referandumu, karşılığında hiçbir şey almadan ve yeni bir tarih tespit etmeden ertelemeyi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Kürtlerin 2014 yılında Türkiye’den geçen bir boru hattı üzerinden kendi petrolünü ihraç etmeye başlaması üzerine Bağdat hükümeti, bölgeye mali yardımı kesmişti.