Barış ödülü verecek kimseyi bulamadılar

Nobel Barış Ödülü’nün bu yılki sahibi, ‘Nükleer Silahlanmanın Yasaklanması Kampanyası’ oldu. Nobel Komitesi, kampanyanın, muhtemel bir nükleer savaşın zaten bilinen yıkıcı etkilerini anlatmasını ‘çığır açıcı’ diye niteledi. Ödüle bu yıl tam 214 aday gösterilmişti.

Nobel ödüllerinin açıklanması bir bir devam ediyor. Nobel Komitesi, Nobel Barış Ödülü’nün nükleer silah kullanımının yıkıcı sonuçlarına dikkati çektiği ve bu silahların anlaşma temelinde yasaklanması amacıyla harcadığı ‘çığır açan’ çabalar nedeniyle ICAN’a verildiğini açıkladı. Açıklamada, “Nükleer silahların kullanılma riskinin, daha öncesine oranla çok daha yüksek olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bazı devletler nükleer cephaneliklerini yenilerken, Kuzey Kore örneğinde olduğu gibi, daha fazla ülkenin nükleer silah sahibi olmaya çalışması gerçek bir tehlike oluşturuyor. Nükleer silahlar, insanlığa ve yeryüzü üzerindeki yaşam için daimi bir tehdit oluşturmaktadır. Uluslararası toplum, daha önce bağlayıcı uluslararası anlaşmalarla kara mayınlarının, misket bombalarının, biyolojik ve kimyasal silahların yasaklanmasını kabul etti. Çok daha yok edici olan nükleer silahlar ise henüz benzeri uluslararası hukuki bir yasağın konusu olmadı. ICAN, çalışmalarıyla bu hukuki boşluğun doldurulmasına yardımcı oldu” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, 100 farklı ülkeden sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan bir koalisyon olan ICAN’ın, tüm ulusları, nükleer silahların yasaklanması ve yok edilmesi için çaba gösteren ilgili taraflarla iş birliği yapmaları konusunda öncü rol oynadığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi: “Şimdiye kadar 108 devlet, bu girişime destek verdiğini açıkladı. Dahası ICAN, uluslararası hukuk çerçevesinde nükleer silahların yasaklanması için çaba gösteren öncü bir sivil toplum aktörü haline geldi.

KİM JONG-UN ETKİSİ Mİ?

Kuzey Kore’nin, ABD’de Donald Trump yönetimi başa geldikten sonra atom silahı ve füze denemelerine hız vermesi, nükleer savaş senaryolarının Soğuk Savaş’tan bu yana hiç olmadığı kadar tartışılmasını da beraberinde getirdi. Özellikle Donald Trump ve ‘Roket Adam’ dediği Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un atışmaları, dünyada nükleer gerilimi artırdı. ICAN da Trump’ın başkanlığından sonra nükleer tehlikenin arttığına dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Nobel beklenti ekonomisine
Son dakika! Nobel Barış Ödülü sahibini buldu
Nobel Murakami’yi teğet geçti

Güncel Haberleri