Hatay'ın İskenderun ilçesine gelen kuru yük gemisinin aşçısı Şahin Yılmaz, ikinci kaptan Muhammer Alak'ın isteği üzerine Finike açıklarında balık avlarken birkaç balon balığı da yakaladı. İkinci kaptan Alak, baş çarkçı Asım Cort, aşçı Yılmaz ve makine yağcıları Nazmi Aldemir ile Cüneyt Keleş, 30 Ocak 2021 günü saat 10.00 sıralarında balıkları pişirerek yedi.
Balıkları yiyen kişilerde bir süre sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlandı. İkinci kaptan Muhammer Alak saat 13.00 sıralarında fenalaşarak yere yığıldı. Büyük panik yaşanan gemide kaptan Şerafettin Yılmaz, kalp masajı ve oksijen takviyesiyle Alak’ı hayatta tutmaya çalıştı. Ancak ikinci kaptan Alak, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
BALON BALIĞI NEDİR?
Balon balığı, ılıman denizlerde yaşayan kemikli bir balık türüdür. Anavatanının Kızıldeniz olduğu bilinen bu balıklar, kendini tehlikede gördüğü an şişer ve bu yüzden adı balon balığı (Lagocephalus Sceleratus) olarak anılır. Balon balığı Türkiye'de yabancı tür olarak tanımlanıyor.
BALON BALIĞI NEREDE YAŞAR?
Ülkemizde de sıklıkla görülen balon balığı Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar.
Nisan-mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acı su bölgelerine sokulup temmuz-eylül arasında üreme yapar.
Balon balıkları 10 bin ila 20 bin arasında yumurta bırakırlar ve yavruları önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir.
BALON BALIĞI ZEHİRLİ Mİ?
Balon balığının eti oldukça zehirlidir. Bu nedenle kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. İşgalci bir tür olan balon balığı yerli balık türlerini de tehdit ediyor. Balon balığı zehirlenmesinde felç ve kalp durması gibi durumlar ortaya çıkıyor.
Balon balığı zehrinin 2 miligramlık dozu 50 kilo ağırlığında bir insanı rahatlıkla öldürebiliyor.
Balon balıklarının yayılmasıyla yapılan bilimsel araştırmalar balon balıklarının tetrodotoksin (TTX) adı verilen bir nörotoksin içerdiğini göstermiştir. TTX güçlü denizel kaynaklı organik zehirdir. Balon balıklarının riskleri nedeniyle ülkemizde 2 türünün Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus karaya çıkarılması ve satılması yasaklanmıştır.
Ancak bazı türleri evcil hayvan olarak pet shop'larda bulunabiliyor.
BALON BALIĞI ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Balon balığı, varlık gösterdiği bölgedeki deniz canlısı popülasyonunun azalmasına neden olur. Yerli balıkların yumurta ve larvalarına zarar verir. Toksin içeriği nedeniyle zehirlenmeye yol açar. Balon balığının içerdiği toksin, insan vücudunda aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar:
* Kol ve bacaklarda uyuşukluk
* Baş dönmesi ve akabinde terleme
* Kusma
* Morarma
* Konuşma güçlüğü
* Felç
BALON BALIĞI EVDE BESLENİR Mİ?
Balon balıklarının bazı türleri akvaryum balığı olarak yetiştiriliyor. Balon balığının Green spotted puffer türü en yaygın akvaryum balığıdır. Ancak bu balık evde beslenecekse akvaryumdaki suya dikkat etmek gerekiyor. Evcil balon balıklarının hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayan cinsleri var. Bu nedenle sahiplenmeden önce balığınız hakkında yeterli bilgi sahibi olmalısınız.
Balon balığını besleyeceğiniz akvaryumda farklı türde başka balıklar olmamasına özen göstermelisiniz. Bazı türleri diğer balıkları yeme eğilimi gösterebiliyor.