Protein zengini balık, bağışıklık sistemini destekleyen ve göz sağlığını koruyan A vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesini sağlayan D vitaminiyle kanın pıhtılaşmasında görevli K vitamini içeriyor. Ayrıca B gurubu vitaminleri B6 ve B12 yönünden de zengin. İyot, selenyum, magnezyum, fosfor ve çinko mineralleri bakımından iyi bir kaynak. Ancak balığı bu kadar değerli yapan sadece protein, vitamin ve minerallerden zengin oluşu değil. Balık aynı zamanda omega 3 yağ asitlerinin en önemli kaynağı. Acıbadem Maslak Hastanesi’nden beslenme ve diyet uzmanı Özge Öçal, balığın sağlığımız ve güzelliğimiz üzerindeki 12 önemli faydasını anlattı.
1-) Bağışıklık sistemini güçlendiriyor: Omega 3’ler antienflamatuar özelliğe sahip. Yani vücudun virüs, bakteri, parazit gibi enfeksiyonlara karşı direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
2-) Cildin yaşlanmasını geciktiriyor: Balık protein açısından çok zengin bir kaynak. İçerdiği protein sayesinde cilde esneklik sağlayan kollajen dokusunu destekleyerek yaşlanmaya karşı direnci artırıyor.
3-) Saçların canlanmasını sağlıyor: Balık hem içerdiği protein hem vitaminle mineraller sayesinde saçların uzamasını kolaylaştırıyor ve saçları güçlendiriyor.
4-) Diyabet riskini düşürüyor: Balık içeriğindeki çoklu doymamış yağ asitleri sayesinde, diyabeti olmayan kişilerde insülin direncini azaltarak diyabet görülme riskini azaltıyor.
5-) Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor: Yapılan çalışmalar balık tüketimindeki her 20 gramlık artışın kalp damar hastalıklarının oluşma riskini yüzde 7 oranında azalttığını gösteriyor. İçerdiği EPA (eikosapantoenoik) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) sayesinde damarlarda pıhtı oluşmasını ve buna bağlı gelişen felç riskini önlüyor.
6-) Unutkanlığı önlemede yardımcı: Beyin yapısının yüzde 60’ı yağlardan oluşuyor. Balık beynin gri bölgesinde bulunan yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit (DHA) kaynağı. DHA beyin sinyallerinin iletimi için gerekli olan beyin hücre zarları için yaşamsal önem taşıyor. Omega 3 yağ asitleri özellikle DHA beyin hücreleri arasındaki iletişimi artırıyor. Bu şekilde unutkanlık, bunama ve diğer nörolojik hastalıklara karşı koruyucu olabiliyor.
7-) Depresyondan korunmada etkili: Vücudumuzdaki tüm hücre zarlarının yapısı yağ asitlerinden oluşuyor. Bunların büyük çoğunluğu ise omega 3 yağ asitleri. Serotonin, dopamin, noradrenalin gibi kimyasallar beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimden sorumlu maddeler. Eğer iki sinir hücresinin birbiriyle bağlantı kurduğu noktada sinir iletiminde bozukluk yaşanırsa kişinin duygusal durumunda da bozulmalar meydana gelebiliyor. Depresyondan korunmada haftada 2-3 gün balık tüketmek büyük önem taşıyor.
8-) Bağırsak sağlığını koruyor: Omega 3 ülseratif kolit ve chron hastalığı gibi bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip ve bağırsakta enflamasyon, bir başka deyişle iltihap görülme sıklığını azaltıyor.
9-) Göz sağlığını destekliyor: Omega 3 yağ asitlerinin görsel gelişim ve retina sağlığı açısından önemli olduğu biliniyor. Araştırmalar, yeterli balık ve omega-3 yağ asitleri tüketen kişilerde göz hastalığı oluşma riskinin balık tüketmeyenlere göre daha az olduğunu gösteriyor.
10-) Egzama riskini azaltıyor:Yapılan bazı çalışmalar balığın sedef hastalığı ve egzama gibi deri hastalıklarının da önlenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
11-) Eklem hastalıklarından koruyor: Omega 3 yağ asitleri sayesinde romatoid artrit, osteoartrit gibi eklem hastalıklarına karşı savaşıyor.
12-) Akciğeri güçlendiriyor: Yapılan birkaç çalışmada yeterli miktarda balık tüketen kişilerde yeterli miktarda balık tüketmeyenlere nazaran yaşlandıkça akciğerlerin daha sağlıklı ve güçlü olduğu kanıtlanmış.