Sağlık Bakanlığı, geçen 30 Aralık'ta Türkiye'ye getirilen Çinli Sinovac firmasının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşı olan CoronaVac ile ilgili yeni bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "30 Aralık sabahı Ankara’ya getirilen CoronaVac aşılarının ilk partisi, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı İlaç ve Aşı Depolarına yerleştirildi. Aşılardan alınan numuneler, analizlerinin yapılması için soğuk zincir ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarlarına gönderildi" denilerek şu ifadelere yer verildi:
'UYGUN BULUNMASI HALİNDE ACİL KULLANIM ONAYI VERİLECEK'
"Numunelerin analizleri, tüm dünyada uygulanmakta olan rutin kalite kontrol süreçlerine uygun olarak gerçekleştiriliyor. Analizler ile aşının raf ömrü boyunca, firma tarafından tanımlanan koşullarda saklanması ve uygulanması halinde sahip olması beklenen kalite, etkililik ve güvenilirliğinin kontrolü yapılıyor. Analiz sürecinde, aşının formülasyon yapısının değişip değişmediği kontrol ediliyor. Aşının, üretimden gelen özelliklerinin korunduğu, beklenilen etkiye sahip olacağı ve güvenli olduğu bu süreç sonunda tespit ediliyor. En az 14 gün sürecek testlerin ardından uygun bulunması halinde, aşıya TİTCK tarafından “Acil Kullanım Onayı” verilerek kullanıma sunulacak.
TİTCK Laboratuvarları Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Laboratuvarları, uluslararası muadil kurum ve kuruluşlarca tanınırlığa ve akreditasyona sahip Ulusal Kontrol Laboratuvarlarıdır. Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan ve ülkemizde ruhsatlandırılan tüm aşılar bu laboratuvarlarda analiz edilmektedir. Aşılar dışında tıbbi biyolojik ürünler dahil tüm ilaçlar, enteral beslenme ürünleri ve tıbbi mamalar, tıbbi cihazlar, insan vücuduna temas eden biyosidal ürünler ve kozmetiklerin kalite kontrol testleri de yine bu laboratuvarlarda yapılmaktadır."
KİM, NE ZAMAN AŞILANACAK?
İlk süreçte toplam üç milyon aşının bir buçuk milyon kişiye iki defada yapılması planlanıyor. Dört aşamada yürütülecek aşı çalışmalarında kişilerin ne zaman aşı olacağını öğrenmeleri için e-Nabız internet sitesine girmesi ya da aile hekimleri ile görüşmesi yeterli olacak.
Aralık başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin aşı yapma çalışmalarına erken dönemde başlayan ülkeler arasında olacağını belirterek, Türkiye'de yapılacak Kovid-19 aşısı ve ülke genelinde düzenlenecek aşı kampanyası hakkında bilgi vermişti.
Aşı çalışmalarının bakanlık tarafından yakından takip edildiğini ifade eden Koca, "Olabilecek en erken dönemde, etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmış aşılara ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda teminine en yakın olduğumuz üç aşıdan birisi olan, sözleşme imzaladığımız aşı ile ülkemizde geliştirilen aşılardan ilk klinik çalışmalara ulaşan aşı "inaktif" diye bilinen aşılardır." ifadelerini kullanmıştı.
AŞILAMA ÇALIŞMALARI 4 ETAPTA YAPILACAK
Aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesinin planlandığını ifade eden Bakan Koca, şu ifadelere yer vermişti:
İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.
İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.
Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.
Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.