Bloomberg HT'de rekor kıran 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "İhracat desteklerimizi kurgulamıştık. Bu büyüme oldu. Diğer taraftan bu büyüme planlanarak yapılan bir büyümedir. Vermiş olduğumuz desteklerin, yatırım ile ilgili politikalarımızın başarılı sonuçlarıdır" dedi.
Zeybekçi'nin açıklamaları şöyle:
Yatırımların yüzde 3.57'lik bir payı var, ihracatın 3.53'lük, ithalatın 3.19'luk, stokların eksi 20'lik katkısı var. İhracattan ithalatı düştüğümüz zaman da net ihracatın 0,34'lük bir katkısı var.
İlk üç çeyrek ortalamasını aldığımızda da kalıcı olması bizi sevindiren şey oldu. İlk üç çeyrek büyümenin ortalaması 7.37 oldu. Bunun da 2.78'si ihracattan kaynaklanıyor. Net ihracatın katkısı 1.35 ve bu son derece olumlu.
Yine kamu yatırımlarının büyümeye verdiği destek 0.40'lar seviyesinde. Tüketim de 3.762lık bölüm de özel tüketimden geliyor. memnun ve mutluyuz. Yine uluslararası kuruluşların son yaptığı tahminlere bakacak olur isek, bu kuruluşlar Türkiye ile ilgili negatif bir şey söylediğinde Türkiye'nin bununla ilgili maliyet ödemesi... Üç defa Türkiye ile ilgili tahmin edip, bunu tutturamayan kuruluşlar...
Geçtiğimiz sene de Türkiye'nin büyümesinin 5'in üzerinde elde edeceğimiz zaman bunları da biliyor görüyorduk. Her birinin tek tek gerçekleşiyor olması bizleri mutlu ediyor.
2017 SONU YÜZDE 6.7-6.8
Zeybekci, 2017 büyüme tahmini hakkında ise şöyle konuştu:
"Orta vadeli programımızda hedefimiz yüzde 5.5'ti. Son çeyrekte sıfır büyüse bile orta vadeli programa çok yaklaşıyor. Yüzde 5 büyürsek yüzde 6.5'lar seviyesinde...
Biz yıl sonunda yüzde 6.7 ya da 6.8 yukarı yönde büyümeyi yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Yüzde 7 civarında bir büyüme de sürpriz olmayacaktır.
Yatırımlarda bu sene geldiğimiz yatırım teşvik belgelerinde yüzde 50, tutarda yüzde 80, istihdama baktığımız zaman da yüzde 60 civarında artışı yakalamış olduk. Olumlu yönde etkiler gösteriyor.
2017 sonu böyle olumlu beklentimiz var.
GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ
Gümrük Birliği'nde Almanya'nın net olmayan bir tavrı var. Dış ticaretimizin yüzde 43'ünü Avrupa ile yapıyoruz. 160 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi yakalayacağız. En büyük ortağımız ise Almanya. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi her iki tarafa da fayda sağlayacak. Türkiye de yararlanacak. Geçtiğimiz sene 21 Aralık'ta Avrupa Birliği Komisyonu, oy birliği ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile onay aldı. Şu anda 28 Avrupa ülkesi içinde Almanya'nın net tavrını ortaya çıkarmamız lazım.
Geçtiğimiz hafta Brüksel'de idik. Muhataplarımız ile görüştük. Kendilerine de söyledim, Gümrük Birliği'ni güncellemesini görüşüyorüz. Buna sahip çıkmaları yönünde de mutabak sağladık. 2018'in Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili teyit ettik.
İSTİHDAM KONUSU
İstihdamda gittiğimiz yol doğru. 2016'ya göre istihdamda artış görüyoruz. 1 milyonun üzerinde her sene net istihdam sağlamamız gerekiyor.
Şöyle bir sıkıntımız var; işgücüne katılım oranı 1 ay öncesinde yüzde 53 seviyesinde, 1 ay sonra yüzde 54.3 seviyesine çıktı. Net nüfus artışımızın üzerine çalışmayan, işgücü talebinde bulunmayan, özellikle kadın nüfusumuzun artan bir işgücü talebi var. Bu olacak. Türkiye'de çalışmak istiyorum diyen insan seviyesi artacak. Bu bir avantaj.
Özel yatırımlarla ilgili çok güzel şeyler elde edeceğiz. Aralık ayı bitmeden önce yatırım belgeleri ile 2017 yılında 2016'ya kıyasla özel sektör yatırımlarında yüzde 100 iyileşmeyi 2018'de bekleyeceğiz. Hükümet olarak bununla ilgili programlarımız planlanmış durumda.