Maliye Bakanı Naci Ağbal CNN Türk canlı yayınında gündemle ilgili soruları yanıtladı...
Düşük fiyatlı araçlarda verginin daha düşük olmasına ilişkin bir düzenleme olacak. Elektrikli araçlarla ilgili bir düzenleme yaptık.
Otomotiv sektörü ile karşılıklı görüşüyoruz. Yakın bir zamanda sistemi toptan değiştirecek.
Birçok çalışmamız hazır 2017 yılında böyle bir çalışmayı yapmayı ben istiyorum. Uzun süredir üzerinde çalışılıyor. Sektörün de bizimle ortak bakışları var.
Şu anda bedelli askerlik gibi bir çalışma yok.
Yasal düzenlemeyi meclis kapanmadan önce yaptık. Ocak 2017’de başlayacak. 45 yaşından gün almamış vatandaşlarımız işe girdiklerinde 2 aylık süreyle kendilerinden BES sigortası kesilecek. Kesilen para BES hesabına yatırılacak.
Kendi parasını kendi adına bir banka hesabında tutuyoruz. Vatandaşımız 2 aylık kesintiden sonra teşekkür ederim ben böyle tasarruf yapmak istemiyorum diyebilir.
‘KİMSENİN PARASI KESİLMEYECEK’
Hiçbir kaybı olmayacak vatandaşın. Son yıllarda önemli bir atılım gösterdik. Otomatik katılıma dayalı BES de bir çok ülkede başarıyla uygulandı. Vatandaşımız böyle bir uygulamaya başlayınca kendiliğinden sistemden çıkmıyor.
Kimsenin parası kesilip alınmayacak. Burada BES’te sizin paranız sizin adınıza sizin olmaya devam eden o para 2 ay üst üste bir bankanın BES hesabında duruyor. 3. ayda isteyen çıkar.
Türkiye ekonomik krize girme durumu olmayan bir ülke. Büyüyen bir ekonomi konjonktürü var.
Dışarıdaki yatırımcı bizden daha fazla itibar ediyor Türkiye’ye 2016 son çeyrekten itibaren yukarı doğru bir ivmelenmeyi göreceğiz.
‘VATANDAŞ DOLARA DEĞİL İŞİNE BAKSIN’
Ülke olarak alçak darbe girişiminin olumsuzluklarını silmeye çalışıyoruz ve ekonomiyi canlandırmaya çalışıyoruz. 1 haftalık 1 aylık göstergelere bakıp olumsuzluk oluşturmamak gerekiyor.
Hükümet olarak her gün ekonominin canlandırılması için art arda kararlar alıyoruz. Gerek Merkez Bankası gerek BDDK.
Yepyeni bir bütçe açıkladık. Hepsinin arkasında ekonominin canlandırılması var. Hepsi 1 ay 2 ay bunların.
Cebinde para var olduğunu düşünüyorum milletin. Vatandaş tüketim ve tasarruf kararı alırken önünü görmek ister.
İnsanlarda bir tedirginlik oldu. Vatandaş piyasaya çıkıyor işine bakıyor. Günlük dolar kuruna bakmakla bu ülkede ekonomi yönetilmez.
Bugün bir çok ülke büyümek için çırpınıyor. Türkiye’nin dışarıdaki olumsuz koşullara rağmen büyümeye devam ediyor.
Dolara değil işine baksın vatandaş.
VERGİSİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFE DÜZENLEME
Çiftçi için 30 milyar TL para ayırmışız bütçeden. Ekonomi büyürken kamu da büyümeye destek olacak. Yatırımı artıracağız. Vatandaş ekonomi canlanacaksa bütçe üzerinden destek olmamız gerekiyor.
Çok ciddi anlamda üretim maliyetlerini aşağı çekeceğiz. Esnafın çiftçinin ödemesine faiz desteği veriyoruz.
100 liralık bütçe harcamasının 20 lirasını eğitime yapıyoruz. Eğitimin kalitesini artırdık. Sağlık. Vatandaş bunun en iyisini kendisi biliyor.
Sosyal devlet bu bütçelerde var. Eskiden para faize giderdi. Tükiye’de 600 bin aileye 6 milyar TL destek veriyoruz. Ne derseniz bizim bütçemiz bir kalkınma bütçesi.
Gelecek sene için hedefimiz yüzde 4.5
Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüzde 5’ler civarındaydı. Biz daha fazla yapısal reform yapacağız. Bunları yaparsak büyüme oranlarını çok rahat bir şekilde yakalayabiliriz.
Bir mükellefimiz bütün vergilerini zamanında ödemişse. Bizim bu mükellefi takdir etmemiz lazım. Vergi oranında bir miktar indirim yapmamız lazım. Vergi indirimi ne kadar olabilir diye geçmiş rakamlar üzerinden bir çalışma yapıyorlar.
Son 14 yıldır kamuya 500 bin öğretmen aldık. 2016-2017 yılında kamuya 60 bin çalışan alacağız. 60 binin iç dağılımı nasıl olacak bu konuyla ilgili çalışmayı bütçe kanunu bittikten sonra çalışacağız.