Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla “Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu (OGG) İşbirliği Protokolü”nün imzalandığını hatırlatan Bakan Faruk Özlü, imza töreninin ardından, OGG üyesi 5 şirketin çalışmalara hız verdiğini söyledi.
Özlü, projede teknik ve mali analizin, fizibilitenin son aşamasına geçildiğine işaret ederek, “Geldiğimiz noktada, devlet desteklerinin tasarımı üzerinde çalışılıyor. Ayrıca bir üst yönetici (CEO) ataması olacak, buna Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu karar verecek. CEO olarak çok sayıda ismin adı geçti ancak şu anda 3 isim üzerinde düşünülüyor. Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu, CEO’sunu kendi içinde değerlendirip çalışma arkadaşlarını kendileri açıklayacaklar” diye konuştu.
Bakan Özlü, seçilecek kişinin, otomotiv sektöründe, küresel başarı elde etmiş bir Türk olacağını vurguladı.
"ÜRETİM İÇİN 22 İLDEN TALEP VAR"
Özlü, Türkiye’nin Otomobili’nin üretim yeri konusunda 22 ilden talep geldiğine dikkati çekerek, taleplerin değerlendirilerek en uygun il ve bölgenin seçileceğini bildirdi.
5 MODELLE PİYASAYA ÇIKACAK
Şu aşamada hangi segmentte ve kaç modelle piyasa girileceğinin ele alındığına işaret eden Özlü, “Türkiye’nin Otomobili’nin, 5 modelle piyasaya girmesi ve üretim maliyetlerini düşürmek açısından 3 modelin aynı şasi üzerinde olması planlanıyor. Mesela bir sedan olacak, bir spor kullanım modeli SUV cinsi olacak, bir genel maksat aracı olacak. Araçlar, B ve C segmentinde üretilecek. Türkiye’nin Otomobili, elektrikli olacak” şeklinde konuştu.
Öte yandan Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde, 2019 yılında prototipinin geliştirilmesi, 2021 sonunda ise seri üretime geçilmesi planlanıyor.
ANKARA/AA