HABER MERKEZİ /ANKARA
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki Kerkük polemiği farklı bir boyut kazandı. Bir televizyon programında gazeteci Nevzat Çiçek, MHP kulislerine göre tartışmanın arka planında Kerkük meselesi değil, 2015 yılında yürütülen koalisyon görüşmeleri olduğunu söyledi. Programa bağlanan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise dönemin AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun kendilerine birlikte koalisyon kurma teklifinde bulunmadığını iddia ederek, “Gerçekler ortaya çıkarsa Davutoğlu mahçup olur” dedi. Bu sözlerin hemen ardından MHP'yle koalisyon görüşmelerine AK Parti adına katılan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik programa bağlanarak Bahçeli'nin koalisyona kapalı olduklarını net ifadelerle dile getirerek kendilerine CHP'yi adres gösterdiğini açıkladı.
'ŞEREFİMİZLE ANA MUHALEFET OLURUZ'
MHP'li Yalçın'ın iddiaları ve Çelik'in yalanlaması, 7 Haziran sonrasındaki koalisyon arayışlarını yeniden gündeme getirdi. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerinde yüzde 40.8'lik oy oranıyla 258 milletvekili çıkaran AK Parti, tek başına iktidar olma çoğunluğuna ulaşamadı. Sandık sonuçları netleşir netleşmez koalisyon hükümeti seçenekleri konuşulmaya başlandı. Partisinin genel merkezinde sonuçları sıcağı sıcağına değerlendiren MHP lideri Bahçeli, koalisyona kapıları kapattı. “AK Parti’den size yönelik koalisyon teklifi gelirse yanıtınız ne olur?” sorusunun yöneltildiği Bahçeli, MHP'yi dışarıda tutarak, AK Parti'yi iki farklı koalisyon modeli önerdi. Bahçeli, “Birinci koalisyon, başlangıcından bu yana birliktelikleri devam eden AKP ile HDP arasında olması lazımdır. İkinci bir koalisyon modeli olarak AKP, CHP ve HDP'yi bir araya getirebilirsiniz. Böyle bir yapılanma içinde MHP, şerefi ve haysiyetiyle ilkeli ve dürüst politikalarıyla Meclis'te denetimi esas alan ana muhalefet partisi görevini üstlenmeye de hazırdır. Eğer bunların hiç birisinden sonuç alınamıyorsa, Türkiye'yi, AKP'nin azınlığına, bir takım çevrelerin senaryosuna mahkum etmeye kimsenin hakkı yoktur. En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olur" dedi.
ERDOĞAN'IN AİLESİNİ MALZEME YAPTI
Bahçeli, AK Parti'yle koalisyona karşı olduğunu 15 Haziran'da partisinin il ve belediye başkanlarıyla yaptığı toplantı da da yeniledi. FETÖ'nün 17/25 Aralık komplosuna sahip çıkan Bahçeli, kolisyon şartı olarak dosyanın yeniden açılmasını istedi. Bahçeli'nin bu konuşmasındaki “Versin Bilal'i alsın iktidarı” sözleri basına yansıdı. 7 Haziran'dan itibaren partilere koalisyon çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ailesini hedef alan Bahçeli'ye sert karşılık verdi. Erdoğan, "Siyaset işi gücü bırakıp Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsıyla, ailesiyle uğraşmak değildir. Kalkıp benim evladıma, ismiyle 'Bilal'i ver, iktidarı al'. Bu ne çirkin yaklaşımdır, sen ne biçim siyasetçisin? Eğer oğlumun yaptığı bir yanlış, yolsuzluk varsa buna hesabı soracak olan yargıdır, sen kimsin? Sen benim evladımla ilgili iktidar bağlantısını nasıl kurarsın, nasıl böyle bir hakareti, saygısızlığı yaparsın? Ama evladı olmayanların böyle bir saygısızlığı yapmasından daha başka bir şey de olmaz. Bunlar aile, evlat nedir bilmez" diye konuştu.
GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ÇIKMADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 63. hükümeti kurmak için görevlendirdiği AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında 14 Temmuz'da Bahçeli'yi ziyaret etti. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Bahçeli'nin tutumunu “Sayın Bahçeli 7 Haziran’dan itibaren birçok vesileyle gündeme getirdiği şekliyle hükümet ortaklığında bulunmama tarzında bir yaklaşım içinde olduklarını bir kez daha teyiden ifade ettiler” sözleriyle anlattı. Davutoğlu, Bahçeli'nin tutumuna saygı gösterdiğini ancak bir hükümet ortaklığı kurulana kadar da bütün partilerle eşit mesafeyi muhafaza etmeye devam edeceklerinin altını çizdi. Davutoğlu, MHP'yle görüşmelerin sürdürülmesi için AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik'i görevlendirdi. Davutoğlu ile Bahçeli arasındaki son koalisyon görüşmesi, 17 Ağustos'ta Meclis'te gerçekleşti. Bu görüşmeden de sonuç çıkmadı. Davutoğlu, MHP'yle bir koalisyon hükümeti kurulması için zemin oluşmadığını söyledi. CHP'yle uzlaşma sağlanamayınca 1 Kasım'da seçim kararı alındı.
O dönem Bahçeli'nin izlediği siyaset başkaydı
CNN Türk'teki “Gece Görüşü” programına telefonla bağlanan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 7 Haziran seçimlerinden sonra gerçekleşen koalisyon görüşmelerinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kendilerine koalisyon teklifi yapılmadığını savundu. Yalçın, Davutoğlu'nun koalisyon teklifi yapmayıp suçu MHP'ye atmayı planladığını, bunu da seçim meydanlarında kullandığını iddia etti. O dönem koalisyon görüşmelerine AK Parti adına katılan Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, canlı yayına telefonla bağlanarak Yalçın'ın iddiasını yalanladı. Yapılan görüşmelerde MHP'nin koalisyona yanaşmadığını belirten Çelik, şöyle konuştu: “Sayın Davutoğlu ile birlikte CHP ve MHP ile yaptığımız görüşmelerde ana amaç hükümet kurmaktı. Koalisyon kurma amacıyla partilere gidildiğini çok net söylüyorum. O gün o toplantıda MHP Genel Başkanı'nın tutumu, AK Parti'ye bakışı çok farklıydı. Nitekim çok ağır cümlelerde kullandılar Cumhurbaşkanımız hakkında. Sayın Başbakan Davutoğlu da de gerekli cevabı verdi. Ayrıca MHP bize koalisyona kapalı olduklarını, CHP ile bir koalisyonu değerlendirmemizi tavsiye ettiler. O gün MHP koalisyondan yana tavır içinde değildi. MHP çok net, keskin bir tavırla kendilerinin koalisyonda olmayacaklarını belirtti ve bize CHP'yi adres gösterdiler."