Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, mart ve nisan aylarından itibaren bitkilerden yayılarak havaya karışan polenlerin, alerjisi olan kişilerde çeşitli şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.
Sapan, halk arasında saman nezlesi ya da bahar alerjisi olarak bilinen ‘alerjik rinit’in, polene karşı aşırı duyarlı kişilerde burun akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma, kızarma ve kaşıntı gibi belirtiler gösterdiğini belirterek bunun halsizlik ve isteksizliğe yol açan bahar yorgunluğunun da sebebi olduğunu söyledi. Sapan “Bunun yanında bazı çocuklarda ve gençlerde astıma bile neden oluyor. Bu belirtiler polenlerin etkili olduğu 3-6 ay gibi uzun bir süre devam ediyor ve hastaların yaşam kalitesini düşürüyor” dedi.
Sapan, polen alerjisine sahip bireylerin mümkün olduğunca dış ortam faaliyetlerini azaltması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu: ‘’Bunlar yapılsa bile polenlerden korunmak çok zordur. Bu nedenle şikayetleri azaltmak için gerekirse bir doktora görünüp, yazacağı ilaçlar kullanılmalı. Bunun dışında bazı uygun durumlarda çocuk alerji ve erişkin alerji uzmanları tarafından uygulanan alerji aşıları yaptırılmalı.”