Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’den Başika’daki askerlerini geri çekmesini isteyen Irak merkezi hükümetine sert tepki gösterdi. Yıldırım “Bu istek abesle iştigaldir. Bölgeyle tarihi ve kültürel bağları bulunan Türkiye’nin oradan çıkmasını istemek Irak'ın haddine de değildir” diye konuştu.
BÖLGENİN GERÇEK SAHİPLERİ
Başbakan Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde düzenlenen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’na katıldı. Konuşmasında Suriye ve Irak’taki gelişmeleri de değerlendiren Yıldırım, Başika Üssü nedeniyle ilişkilerin gerildiği Irak hükümetine uyarılarda bulundu.
Son günlerde Musul’un IŞİD’ten temizlenmesi konusunun gündemde olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ABD’nin, bu ay içerisinde böyle bir operasyonu Irak merkezi hükümeti ve bölgedeki aşiretlerden oluşan milis gücüyle yapma amacında olduğunu belirtti. Türkiye’nin Başika’daki üste uzun zamandır IŞİD’in bölgeden temizlenmesi için bölgenin gerçek sahiplerine destek verdiğini anlatan Yıldırım şöyle devam etti: “Bütün bunlar yapılırken, bu operasyonun yaklaştığı bugünlerde Irak hükümetinden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz. Irak’ta 63 ülkeden askeri unsur var. Yeni Zelanda nere Irak nere?Türkiye ile 350 kilometre hududu olan ve 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak’ta, Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle, DEAŞ’la mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken, bütün bunları bir kenara bırakıp, Türkiye’nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur.”
OLDU BİTTİLERİ ENGELLERİZ
“Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin, bölgedeki DEAŞ’la mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek” diyen Yıldırım, amacın daha fazla insanlık dramı yaşanmaması ve bölgedeki oldu-bittilerin önüne geçilmesi olduğunu söyledi. Yıldırım, “Irak’ta mahalli olmayan birçok ülke orada dolaşırken, tarihi derinliği ile bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir” diye konuştu.
BÖLGEYE 1 YILDA 15 BİN KONUT YAPILACAK
Yıldırım, Türkiye’nin terörle mücadelede de geldiği noktayı anlatarak bölgede çatışmalardan zarar görenler için 1 yılda 15 bin 4 yılda 67 bin konut yapılacağı müjdesini verdi. Bölgedeki insanların Kürt sorunu değil, Kürtlerin terör örgütü PKK sorunu olduğunu söyleyen Yıldırım bu sorunu, bütün terör unsurlarının kökünü kazıyarak halledeceklerini vurguladı. “İkisi de aynı merkezden kumanda ediliyor” diyen Yıldırım, “Biri bırakıyor, biri alıyor. 15 Temmuz’da derslerini aldılar, FETÖ’cüler dersini aldı, şimdi de BTÖ’cüler dersini alıyor” diye konuştu.
SURİYE'DEKİ ANLAMSIZ SAVAŞ BİR AN ÖNCE BİTMELİ
Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin etrafında çok ciddi istikrarsızlıklar olduğunu ve bu yönde gelişmeler yaşandığını belirterek, “Suriye, Irak ve bütün Ortadoğu’da, Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan istikrarsızlıklardan en fazla etkilenen ülke Türkiye’dir. Türkiye son 6 yıldır bunun bedelini ödüyor” dedi. “ Suriye’de bir an önce bu anlamsız savaşın sona ermesi, daha fazla masum insanın hayatını kaybetmemesi için bölgedeki bütün paydaşlarla yakın temaslarımız devam ediyor” diyen Yıldırım, şunları söyledi: “Türkiye sadece bölücü terörle uğraşmıyor aynı zamanda DEAŞ terör örgütüyle de amansız bir mücadele veriyor.”