İsrail'in önde gelen etkili gazetelerinden The Jerusalem Post'ta yer alan, “BAE Veliaht Prensi Bin Zayed, İsrail'in nasıl müttefiki oldu?” başlıklı haberide, İsrail ile Abu Dabi Emirliği arasında son yıllarda artan güvenlik işbirliği ve istihbarat bağlarının altını çizerek; iki ülke arasındaki yakınlaşmayı ise Müslüman Kardeşler ve İran düşmanlığına bağladı.
The Jerusalem Post'ta çıkan haberde, "İsrail diğer ılımlı Arap ülkeleri arasında büyüyen özel ilişkiler konusunda daha geniş bir perspektif sağlayan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) istihbarat ekipmanı ve F-16 savaş uçağı sattı" dedi.
ORTAK DÜŞMAN İRAN VE İHVAN
Tel Aviv ile Abu Dabi arasındaki işbirliğinin temeli, İran karşıtı çıkarlarından ve Müslüman Kardeşler'in nefretinden kaynaklanıyor ve onlardan korkuyor ” diyen gazete, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in hedeflerine ulaşmak için yıllar boyunca, Müslüman Kardeşler'e duyduğu nefreti diplomatik ve asker politikalara dökerek, İsrail'den yüzlerce milyar dolarlık silah ve askeri teçhizat satın alarak, İsrail'e bölgesel ittifak kurduğunu savundu.
Prens Zayed'in, Müslüman Kardeşler'e savaş açan Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn güçlü müttefik, liderlerini de arkadaş olarak gördüğünü belirten gazete, Türkiye ve Katar'ı ise düşman gözüyle baktığını ve rakip gördüğünü dikkat çekti.
The Jerusalem Post, Herthsilia'da bulunan iki NSO ve Verint şirketi aracılığıyla Tel Aviv ve Abu Dabi arasındaki güçlü istihbarat ilişkilerinin kurulduğu; bu şirketlerin BAE'ye casusluk sistemleri ile gizli dinleme yazılım ürünlerini sattığını belirtti.
İSRAİL ÖZEL OLARAK KORUYOR
İsrail ile Abu Dabi arasındaki ilişkinin medyadan uzak sürdüğünü belirten gazete, “İsrail askeri teknolojisi ve ürünlerinin kapılarını Abu Dabi Emirliği'ne açan ve Emirlik'in açık deniz petrol ve gaz tesislerini korumak için iç güvenlik ekipmanları satan bir İsrailli işadamı Mati Kokhafi, BAE'li yetkililere elektronik savunma kalkanları ve insansız uçakların fiziksel güvenliği sağlandı" dedi.
The Jerusalem Post gazetesi, ”Kokhavi, eski askeri istihbarat şefi General Amos Malka ve Hava Kuvvetleri'nin eski komutanı General Eitan Ben Eliyahu, Abu Dabi ile olan ilişkilerini gizlemek için Tel Aviv'den düzinelerce İsrail uzmanının transferi gibi Abu Dabi'de çalışmak üzere kıdemli İsrail askeri uzmanları ve eski başkanlarını atadı” dedi.
Gazete, bir noktada Abu Dabi ile Tel Aviv arasındaki ilişkinin finansal nedenlerden dolayı bozulma noktasına geldiğini; Abu Dabi yönetiminin İran ve Müslüman Kardeşler ile yeniden stratejik işbirliğini geliştirme kararı alması üzerine, Mossad'ın devreye girdiğini ve iki ülke arasındaki krizin çözüldüğünü öne sürdü.