ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte, DNA alanında yaptığı çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü Savur İlçesi'nde büyük bir sevinç yaşanıyor. ABD'de Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde ders veren 69 yaşındaki Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup, büyüdüğü Mehmet Sait Erdem Caddesi'ndeki 3 katlı tarihi taş eve, haberin alınmasıyla Türk bayrağı asıldı.
Kitapları hala duruyor
Okuma- yazma bilmeyen anne- babanın 8 çocuğundan biri olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın geçmişte kullandığı kitapların halen evde olduğu görüldü.
Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü evde yaşayan yeğeni Abdulgani Sancar, amcasının çok çalışkan olduğunu ve orta okuldan sonra Savur'dan ayrıldığını söyledi. Amcasının Nobel aldığını internetten öğrendiklerini anlatan yeğen Sancar, amcasının bu başarısıyla gurur duyduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Sancar'ın ilkokul ve ortaokuldayken mum ışığında, zor şartlarda, azimle ders çalıştığını söyleyen diğer yakınları da yakınları, "Dünyanın en prestijli ödülünü alması bizleri gururlandırdı. Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde bitirdi. Sonra AB'ye gitti" dedi.
Çok bilim adamı çıktı biri de Aziz Sancar oldu
Savur Belediye Başkanı Mehmet Aydın Alökmen ise hemşehrilerinin başarısıyla gurur duyduklarını ve kendisini tebrik ettiğini belirterek, "Savur tarihi bir ilçedir. Buradan çok sayıda bilim adamı çıkmıştır. Zor şartlara rağmen insanların azim göstermesi ve sonunda böyle ödüllendirilmesi bizi mutlu etmiştir" dedi.
HDP'li Sancar: Çok sevindim
Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın akrabası olan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, bu habere çok sevindiğini söyledi. Mardin'in Nusaybin İlçesi'ndeki olaylarla ilgili çalışma yürüten HDP'li Sancar, şunları söyledi:
"Aziz Sancar, babamla kuzen olurlar. Babamın amcasının çocuğudur. Biz 'Amca' olarak biliriz. Aile bağlarımız yakındır, sıkıdır. Geniş bir aileyiz zaten. Ben gençliğimden, çocukluğumdan adını duyardım. Erken zamanda yurt dışına çıktı. Maalesef kendisiyle ortak ortamlarda çok fazla bulunamadık. Kendini bilime adamıştı. Benim ailem Nusaybin'e gelmişti ancak ailenin büyük kısmı Savur'da kaldı. Aziz Sancar da Savur'da büyüdü. Ortak anılarımızın olmayışının sebebi de bizim Nusaybin'de ailenin büyük bölümünün ise Savur'da kalmasıdır. Daha sonraki yıllarda burada karşılaştık elbette aile toplantılarında. Türkiye'ye ziyarete geldiğinde en son Koç Bilim Ödülü aldığında 3 ya da 4 yıl oldu galiba, bir aile toplantısında karşılaşmıştık. Ailenin diğer fertleriyle, ağabeyleriyle yakın bağlarımız şüphesiz devam ediyor. Ben çok mutlu oldum, açık söyliyeyim; insanlık adına gurur duydum, ailem adına gurur duydum, memleketim adına gurur duydum."
Saat farkı dolayısıyla Aziz Sancar'a ulaşamadığını söyleyen Mithat Sancar, "Benim de burada yoğun programım var. Tabi ağabeyleriyle, onlar da amcam olur, görüştüm. Kendisiyle de ilk fırsatta görüşüp bu duygularımı paylaşacağım. Hayırlı olsun diyorum, kendisini yürekten kutluyorum. Aileye, böyle bir mutluluk, insanlığa böyle bir mutluluk kattığı, memleketine böyle bir gurur verdiği için de kendisine müteşekkiriz" diye konuştu.