Azil tehdidi gölgesinde zirve

Türkiye-ABD ilişkileirnin hassas süreçten geçtiği dönemde Erdoğan ile Trump Washington'da bir araya geldi. ABD başkanını Türkiye üzerinden köşeye sıkıştırmak isteyen siyasi aktörler ise azil soruşturmasını ‘demoklesin kılıcına’ çevirdi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Özellikle Abdi Şahin denilen bu teröristin Amerika gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzünütüyle karşıladım" dedi. Başkan Trump da yaptığı açıklamada, "S-400 konusunu bugün görüştük gelecekte de görüşeceğiz" dedi.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin Suriye gündemi nedeniyle gerildiği süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington’da ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi. Görüşmede Trump’ın yazdığı mektup, terörist Mazlum Kobani, S-400 ve F-35 konusu, Temsilciler Meclisi’nin Türkiye karşıtı tasarıları gibi konular masadaydı.

Beyaz Saray’da gerçekleşen temasta başbaşa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Erdoğan ve Trump’ın baş başa gerçekleştirdiği görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile tercümanlar yer aldı. Çalışma yemeği şeklindeki heyetler arası görüşmeye senatörler de katıldı. Toplantıda Senatör Lindsey Graham’in de hazır bulunduğu kaydedildi. Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Trump, IŞİD’le mücadeleye değindi. Trump “DAEŞ’in yüzde 100 bitirdik.Bir ve iki numaralı ismi yok ettik. Türkler DAEŞ’lileri izliyor. Türkiye de yakın zamanda 100 DAEŞ’liyi yakaladı ve icabını bakıyorlar” ifadelerini kullandı. Hakkındaki azil soruşturmasıyla ilgili de “Azil soruşturması tam bir cadı avı. İzlemiyorum bile” dedi.  

Kritik görüşme sürecinde Türkiye üzerinden Trump’a yönelik baskıyı artırma planları yapan senatörler Kongre’ye yeni tasarı da sundu. ‘Türkiye’de İnsan Hakları İhlalleri’ tasarısında çeşitli suçlamalar yöneltildi. Tasarıyla ilgili basın toplantısına NBA’de oynayan ve Gülen’e destek veren basketbolcu Enes Kanter de katıldı. Tasarıya imza atan iki senatörden biri olan Edward J. Markey “Alarm zillerini çalmak için en iyi zaman. Trump yakın zamanda ABD güçlerini Suriye’nin kuzeyinden tek taraflı çekerek, Türk güçlerine Kürtler’e yönelik katliam yapmalarının yolunu açan vicdansız bir karar verdi. Ancak Türk vatandaşlarının haklarının ihlali yeteri kadar dikkat çekmemişti” dedi. Amerikan basınında da Trump’ı hedefe koyan iddialar ortaya atıldı. The New York Times gazetesi, Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi Trump’ın Türkiye’ye yönelik ‘sıcak’ tutumunun arkasında üç tane damadın olduğunu yazdı. Haberde, Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’ın yanısıra Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın adı geçirildi. Mehmet Ali Yalçındağ’ın da Trump Vakfı ile iş ortaklığı olduğuna yer verildi. 

Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın suçlamaları ise NBC News kanalında kamuoyu gündemine taşındı. Bolton, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından, Trump’ın Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına direnmesini ‘mantıksız’ olarak niteledi.  Washington’u ısıtan son gelişmelerin en kritik başlıklarından biri de Trump’a yönelik azil soruşturmasında kamuya açık oturumların Erdoğan ziyaretinin gerçekleştiği gün başlaması oldu. Trump’ın, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’den rakibi Biden için siyasi yardım talep etmesine ilişkin geçen eylül ayında başlayan ve resmi azil sürecinin başlatılmasına yol açan soruşturmada, ABD’nin 2006-2009 yıllarındaki Kiev Büyükelçiliğini vekaleten yürüten Bill Taylor ve Dışişleri Bakanlığı’nda Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı konumunda olan George Kent ifade verdi. 

OVAL OFİS'TEKİ GÖRÜŞME 75 DAKİKA SÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, dün Türkiye saatiyle 20.00 sıralarında Beyaz Saray’a geldi. ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump, Erdoğan çiftini kapıda karşıladı. İki lider basına fotoğraf verdi. Kapıda gazetecilere kısa bir açıklamada bulunan Trump “İlk günden beri dostuz, birbirlerimizi çok iyi anlıyoruz. Bu tek yönlü bir yol değil. Sizi burada ağırlamak büyük şeref” dedi. Erdoğan ile Trump’ın başbaşa görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü.

SENATÖRLERLERLE GÖRÜŞME

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da senatörlerle bir araya geldi.

Canlı yayınlanan görüşmelerde senatörler S-400 savunma sistemlerinin alınmasına dair endişelerini dile getirdi ve Türkiye'nin Kürtlere karşı herhangi bir saldırıda bulunmasını istemediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise senatörlere verdiği yanıtta, "Kürtlerle teröristler arasında bir ayrım yapmak gerekiyor. Kürtler benim kardeşlerim ve en fazla Kürt benim ülkemde yaşıyor" dedi.

Obama döneminde Kobani'den 350 bin Kürt'ün Türkiye'ye iltica ettiğini söyleyen Erdoğan, bu insanların bakımını üstlendiklerini, başka kimsenin de destek vermediğini söyledi.

Senatörlerin Kürtler derken kastettiğinin YPG olduğunu ve bu örgütün PKK'nın yan kuruluşu olduğunu söyleyen Erdoğan, güvenli bölge için ise "Biz planları yaptık, projeleri hazırladık, burada adımı atarsak 6 ay ile 2 yıl arasında 1 milyon mülteciyi bu güvenli bölgeye yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka ve Deyr ez Zor bölgesine yerleştirebiliriz" dedi.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray’da yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok harika ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik" dedi.

 

ERDOĞAN'A SERKAN GÖLGE TEŞEKKÜRÜ

ABD Başkanı Trump, NASA çalışanı Serkan Gölge'nin serbest bırakılmasından dolayı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Trump, "Herkesin bildiği üzere Türkiye, ABD’nin bir NATO müttefiki ve stratejik ortağı. Ekonomik ilişkilerimiz büyük bir potansiyele sahip, büyümeye ve genişlemeye devam ediyor" diye konuştu.

Erdoğan ile çok önemli konularda konuştuklarına işaret eden Trump, geçen ay Suriye konusunda ABD ve Türkiye arasında yapılan görüşmelerin "gayet başarılı" olduğunu vurguladı.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki ateşkesin korunduğuna işaret eden Trump, "Erdoğan'a daha barış içinde ve müreffeh bir Orta Doğu için sağladığı iş birliği ve ortaklık için teşekkür ediyorum." dedi.

"ERDOĞAN'IN BÜYÜK HAYRANIYIM"

Trump, birçok insanın Suriye’deki ateşkesin sağlanmasını umduğunu belirterek, "Erdoğan'ın büyük bir hayranıyım" dedi.

Türkiye ve ABD'nin birçok güvenlik alanında birlikte çalıştığını vurgulayan Trump, Türkiye’nin NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olduğunu anlattı.

Trump, Türkiye'nin ABD’ye birçok ülkede verdiği askeri destekten dolayı teşekkür ederek, ABD’nin Türkiye’ye milyarlarca dolar askeri malzeme sattığını Türkiye’nin de F-35 programında parça desteği sağladığını vurguladı.

Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin büyük bir potansiyele sahip olduğunu, 100 milyar dolara ulaşabileceğini ve bu konuda ilerleme kaydedildiğini belirten Trump, Türkiye ile ticarette bazı engellerin kaldırılması konusunu da görüştüklerini kaydederek, "Türkiye piyasasını bize açıyor biz de Türkiye'ye açıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye ve kişisel olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi ilişkilere sahip olduklarını bir kez daha vurgulayan Trump, "Harika bir ülke olan Türkiye ile ilişkilerimizi daha da iyi hale getirmeyi sabırsızlıkla bekliyor olacağız" dedi.

AVRUPA ÜLKELERİNE DAEŞ ÇAĞRISI

Trump, Avrupa ülkelerine seslenerek kendi vatandaşları olan DAEŞ savaşçılarının bu ülkeler tarafından geri alınması gerektiğini vurguladı.

"Biz bu tutukluları serbest bırakmayız ama bırakacak olsak elbette geldikleri ülkelere, kendi ülkelerine dönmek isterler." değerlendirmesini yapan Trump, Avrupa'nın bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini kaydetti.

Trump, DAEŞiın eski lideri Bağdadi'nin ele geçirilmesinin büyük bir başarı olduğunu belirterek, "DAEŞ'le mücadele konusunda Türkiye bize çok yardımcı oluyor" ifadesini kullandı.

PKK elebaşlarından Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin'in Beyaz Saray'a davet edilip edilmeyeceğiyle ilgili bir soruya da yanıt veren Trump, Kürt gruplar arasında farklı yapılanmalar olduğunu ve Kobani ile kısa süre önce görüştüğünü kaydetti.

Trump, Kobani'yi davet edip etmeme konusundaki net kararının ne olacağını dile getirmekten kaçındı.

Kendisine yönelik azil soruşturmasıyla ilgili bir soruya cevap verirken ise Trump, "Cadı avından mı bahsediyorsunuz? Bir dakikasını bile izlemedim çünkü çok daha önemli bir konuğum vardı. Cumhurbaşkanıyla birlikteydim. Tam bir oyun, bu tiyatronun gerçekleşmesine izin verilmemeli" değerlendirmesini yaptı.

"YENİ BİR SAYFA AÇMAKTA KARARLIYIZ"

Konuşmasına Trump ve eşi Melania Trump'a misafirperverlikleri için teşekkürlerini ileterek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile gündemlerinde yer alan konulara ilişkin kapsamlı ve samimi görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı bir zeminde ilerletilmesi, iş birliğimizin derinleştirilmesi konularında hemfikiriz. Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Sayın Başkan'la milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumlarıyla mücadele konusunda karşılıklı irademizi teyit ettik. DEAŞ'a karşı ortak mücadelemizin sürdürülmesinin önemine değindik. Bilindiği gibi özellikle Bağdadi'nin ölümünden sonraki süreçte de bizler gerek cezaevlerinden Suriye tarafında kaçmaya çalışan gerek ülkemizde şu anda 2 bin 200 civarında DEAŞ'lı elimizde tutuklu veya mahkumdur" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 9 Ekim'de başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile terörle mücadelede yeni ve önemli bir adım attığını vurgulayan Erdoğan, "Ülkemiz bu harekatla PKK/YPG'nin Suriye'deki ayrılıkçı gündemine ağır darbe vurmuştur. 17 Ekim mutabakatımızla Suriye'de iş birliğimizin geliştirilmesi için önemli bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz" dedi.

Terör örgütü PKK/YPG'nin bu mutabakatı bozmak için Türk askerlerini ve sivilleri hedef alan provokatif saldırılar düzenlediğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 24 saat içinde terör örgütü tarafından 19 taciz ve saldırı gerçekleştirildiğini dile getirdi.

"MUTABAKATA BAĞLILIĞIMIZ SÜRÜYOR"

"Bu ay başında Tel Abyad'da pazar yerine koydukları bombanın patlaması neticesinde 13 sivil hayatını kaybetti. Buna rağmen biz Suriye'deki krize kalıcı bir çözüm bulmak için Amerika ile olan mutabakatımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz" diyen Erdoğan, terör örgütlerine sempati besleyen birtakım çevrelerin bundan rahatsızlık duyduklarını, dezenformasyonla kamuoyunun algısını bulandırmaya, ilişkileri bozmaya çalıştıklarını anlattı.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Hatta tarihi meseleleri bile çarpıtarak önümüze ikili münasebetlerimizi dinamitleyecek yeni sorunlar koymaya gayret ediyorlar. Temsilciler Meclisi'nde 29 Ekim'de alınan kararların tam da bu amaca hizmet ettiğini, Türk milletini incittiğini ve ilişkilerimize gölge düşürme gayreti güttüğünü sayın Başkan'la paylaştım. 104 yıl önce savaş şartlarında yaşanmış bir meselede karar vericiler siyasetçiler değil tarihçiler olmalıdır. Bizim bu konuda alnımız ak, başımız dik, öz güvenimiz tamdır. Açık söylüyorum Türkiye bu konuda diyalogdan ve özgür tartışma ortamından yanadır. Ermeni tarafına ortak tarih komisyonu kurulması teklifimiz halen geçerlidir. Biz bütün arşivlerimizi açmış durumdayız, silahlı kuvvetlerimizin 1 milyonu aşkın belgesi mevcuttur arşivlerinde ve her an gelip bunları gezip görebilirler ve araştırmalarını yapabilirler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve ABD'nin DAEŞ'i tamamen bitirmek ve Suriye'ye barış ve istikrar getirmek için birlikte çalışabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgedeki bu amacı gerçekleştirebileceği en güvenilir ortağı Türkiye'dir, öyle olmalıdır. Ülkemiz DEAŞ'la göğüs göğüse mücadele eden ve bu uğurda şehitler veren tek NATO müttefikidir. Bugüne kadar 7 bin 680 yabancı terörist savaşçı yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. DEAŞ'la bağlantılı olabileceğini değerlendirdiğimiz yaklaşık 77 bin kişiye de ülkemize giriş yasağı koyduk. Şu an hapishanelerimizde 40 farklı ülke vatandaşı 1216 DEAŞ mensubu var. PKK/YPG'nin elindeki kamplardan kaçarak Türkiye'nin kontrolündeki bölgeye geçen aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 287 kişiyi yakaladık.

Şahsımı yayınlarında manşet yaparak hedef gösteren sadece Türkiye'de 304 vatandaşımızın ölümüne yol açan bu terör örgütüyle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Yabancı terörist savaşçıların kaynak ülkelerce alınması da büyük önem arz ediyor. Avrupa'dakiler başta olmak üzere kaynak ülkelerini geri kabule ikna etme konusunda sayın Başkan'la ortak anlayışa sahibiz."

"4 MİLYONU AŞKIN SIĞINMACIYA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ"

Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre uzunluğunda sınırı bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bu ülkede yaklaşık 9 sene önce çatışmalar başladığında hadiselerden en fazla etkilenen biz olduk. Halihazırda 3 milyon 650 bini Suriyeli daha çok Arap, Ezidi, Keldani olmak üzere, bunun yanında 350 bini de Kürtlerden oluşan 4 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Bu insanlar için bütçemizden şu ana kadar 40 milyar doları aşkın harcama yaptık. Avrupa ise bize şu ana kadar söz verdiği halde ne yazık ki 3 milyar avro gibi bir desteği STK'lerimize sağladı." şeklinde konuştu.

"GÜVENLİ BÖLGE TALEBİNE KATILIYORUM"

Aynı şekilde Suriye toprakları içinde yaşayan 3 milyon insana da düzenli insani yardım gönderdiklerini anlatan Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

"2015 yılındaki G20 Antalya Zirvesi'nde yaptığım güvenli bölge oluşturma çağrısı zamanında hayata geçmediği için 10 binlerce masum hayatını kaybetti. Bu sorunun ilanihaye böyle devam etmesi mümkün değildir. Daha önce Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı ile 4 bin kilometrekarelik alanı terörden arındırmıştık. Sayın Başkan'ın da güvenli bölge ilanı talebine aynen katılıyorum, bunu gerçekleştirmemizin çok çok önemli olduğuna da inanıyorum. Daha önce Fırat Kalkanı dedim, Zeytin Dalı dedim ama 365 bin Suriyeli'nin kendi topraklarına geri dönüşünü sağladık Cerablus'ta."

Barış Pınarı Harekatı'yla güvenli hale getirdikleri şehir ve köylere de geri dönüşlerin başladığına dikkati çeken Erdoğan, "Hazırladığımız ve sayın Trump'la paylaştığımız özellikle plan-projeyi Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun da desteğiyle hayata geçirebilirsek önümüzdeki dönemde geri dönenlerin sayısı daha da artacaktır. Hedefimiz ilk güvenli bölge Irak sınırından Cerablus'a kadar olan bölgede 20 mil derinliğinde olan bölgeye 1 milyon insan yerleştirilebilir. Rakka, Deyrizor bu bölgeye de 1 milyon yerleştirilmesi halinde bu rakam 2 milyona ulaşmış olur" ifadesini kullandı.

FETÖ İLE MÜCADELE

FETÖ'nün Türkiye'nin anayasal düzenini başarısız bir darbe girişimiyle ortadan kaldırmaya kalkışmış bir terör örgütü olduğunu dile getiren Erdoğan, "251 insanımızı katleden, 2 bin 193 insanımızı yaralayan bu teröristler parlamentomuzu havadan bombalama cüretini dahi gösterebilmişlerdir. Görüşmelerimizde tabii FETÖ'nün Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mevcudiyetinin sona erdirilmesi yönündeki talebimizi ve beklentilerimizi bir kez daha vurguluyoruz." dedi.

Trump ile ortaya koydukları 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine en kısa sürede nasıl erişebileceklerini de ele aldıklarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siyasi meseleler ile ticari konuların birbirine karıştırılmaması gerektiğine de inanıyoruz. 100 milyar dolar hedefimiz bağlamında Ticaret Bakanlarımızın çalışmaları devam ediyor. Temennimiz ve arzumuz bu hedefe ulaşmayı zorlaştıracak adımlardan imtina edilmesidir." diye konuştu.

"SORUNLARI DİYALOGLA ÇÖZERİZ"

Savunma sanayi alanındaki ilişkiler konusunun da gündemlerinde yer aldığını aktaran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"S-400 sistemi ve F-35 programı başta olmak üzere bu alanda karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz. Değerli dostum, Türkiye'nin Patriotlar konusunda maruz kaldığı haksızlıkları Osaka'da bizzat kendileri gayet güzel, açık bir şekilde ifade etmiştir. Sayın Başkan'a şayet istenilen şartlarda teklif verilmesi halinde Patriot satın alabileceğimizi tekrar söyledim ve söylüyorum. Türkiye olarak Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'yle de yapıcı bir diyalogla angajmanımızı sürdürmeye hazır olduğumuzu sayın Başkan'la paylaştım."

Gerçekleştirdikleri görüşmelerin hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ettiğini dile getiren Erdoğan, Trump'a daveti ve misafirperverlikleri için teşekkürlerini iletti.

Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'deki Hristiyan'ları koruyacağına dair güvence verip veremeyeceğine ilişkin soru üzerine, "Keldani, Ezidi ve Hristiyanlar noktasında da bizim özel gayretimiz, çalışmamız var. Gerek Suriye tarafında kalan ve ibadethaneleri bile yıkılmış durumda olanların biz ibadethanelerini de yeniden restore etmek suretiyle o insanların kendi ibadethanelerinde ibadetlerini yapma fırsatını da onlara biz hazırlamış vaziyetteyiz. Şu anda Keldani, Ezidi, Arami, Hristiyan bütün bunlardan bizim tarafımıza geçmiş olanlar zaten onlar, herhangi bir sıkıntı yaşamıyor ama Suriye tarafında kalanlarla ilgili de onların oradaki imkanlarını mümkün olduğunca daha özel bir şartta hallediyoruz. Onlara da yiyecek, giyecek, ilaç vesaire, onları da götürüyoruz." şeklinde konuştu.

Görüşmede Türkiye ABD ilişkileri adına FETÖ konusunda bir gelişme olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık Erdoğan, şunları kaydetti:

"Birçok belgeleri özellikle bu seyahatimizde de kendilerine takdim ettik. Bu belgeler ışığında da Feto bizim için bir terörist başıdır. Zira bizim 251 vatandaşımız şehit olmuştur, devlete bir darbe yapılmıştır. 2 bin 193 vatandaşımız gazi olmuştur. Bütün bu olayların faili olan bir insanın Amerika'da 400 dönüm bir arazide yaşayarak, oradan dünyadaki diğer yerleri idare etmesi gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Şimdi seyahatimizde belgeler falan ayrıca getirdik. Bu belgeleri de kendilerine takdim edeceğiz. Temenni ederim bu belgeler ışığında herhalde bizden nasıl teröristler istendiği zaman biz veriyorsak onlar da bu teröristi bize verirler."

"MEKTUPLARI SAYIN BAŞKAN'A TAKDİM ETTİM"

ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği belirtilen mektuba yönelik bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Tabii bu mektupları bugün Sayın Başkan'a ben tekrar takdim ettim ve özellikle de Ferhat Abdi Şahin denilen bu teröristin Amerika gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle tabii ki karşıladım ve Ferhat Abdi Şahin denilen yüzlerce insanımızın öldürülmesine vesile olan bir teröristtir ve şu anda cezaevinde olan Apo'nun da 'manevi oğlum' dediği bir teröristtir. Böyle birisinin bizim stratejik ortağımız tabii Amerika tarafından bu şekilde karşılanması doğrusu bizi üzmüştür. Aynı şekilde tabii bu şahıs Rusya tarafından da yine bu şekilde karşılanmıştır. Bunları anlamakta dünyadaki terörizmle mücadelede zora giriyoruz.

Eğer biz terörizmle sağlıklı bir mücadele vereceksek bu konuda çok daha hassasiyet içerisinde olmamız lazım. Bugün bize yarın bir başkasına. O bakımdan bu konudaki hassasiyetimiz devam ediyor. Bunlarla ilgili de belgeleri verdim. Hatta CIA teşkilatının bu adamın terörist olduğuna dair vermiş olduğu belgeyi de ben yine kendilerine bugün takdim ettim. Çünkü CIA de bunun bir terörist olduğunu belgelemiş ve bu belgeleri bize de aktardılar ve biz de bunu ayrıca bugün Sayın Başkan'a aynen takdim ettik. Gelen mektubu da yine aynı şekilde kendilerine verdik."

"EĞER MÜCADELEYİ VERMEZSENİZ, BEDELİNİ YARIN ÇOK AĞIR ÖDERSİNİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Neden Suriye'deki Kürtlerle müzakerede bulunmuyorsunuz Irak'taki gibi?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bir şeyi birbirinden ayırt etmemiz lazım. Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz terör örgütleriyle. Kürtlerin içinden çıkan bir kısım teröristler. Kim bunlar? YPG/PYD ki bunlar PKK'nın uzantılarıdır. Nasıl ki Kuzey Irak'taki Kürt kardeşlerimizle bizim münasebetlerimiz gayet iyiyse Kuzey Suriye'deki Kürt kardeşlerimizle de bizim bir sorunumuz yok. Esed'in Kuzey Suriye'deki Kürtleri kabul etmediği dönemde ben o zaman Esed'e 'Yanlış yapıyorsun, pasaportlarını ver' demişimdir. Benim böyle bir konumum var. İki, çok daha önemlisi, şu anda bilmeni isterim Parlamentoda benim partimin 50'yi aşkın Kürt milletvekili vardır. Bizim Kürtlerle sorunumuz yok. Bizim sorunumuz teröristlerle. Herhalde teröristlere sizler de sahip çıkmazsınız. Kim olursa olsun. Bunda ayrım yapmayacağız. Bizim mücadelemiz dediğim gibi tamamen teröristlerledir. Çünkü teröristin ırkı, milleti, dini, vatanı olmaz. Terörist teröristtir. Eğer mücadeleyi vermezseniz, bedelini yarın çok ağır ödersiniz."

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Trump: Azil soruşturması ABD tarihindeki en büyük rezalet
Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası dolar güne 5,76 seviyesinde başladı
Senatör Lindsey Graham, ABD Senatosu'ndaki Ermeni tasarısını bloke etti

Güncel Haberleri