[Karar]
GİZEM KARATAŞ
Günümüzde kadın-erkek herkesin ortak problemlerinden biri haline gelen fazla kiloları vermek adına birçok yöntem deneniyor. Gün geçtikçe sektör haline gelen zayıflama ürünleri de bu doğrultuda kendi piyasasını yaratmaya başladı.
Halk arasında ‘çaba sarf etmeden’ zayıflamak için en çok kullanılan yöntemlerden biri de, bitkisel çaylar. Halkın güvendiği isimlerle yola çıkarak reklamı yapılan bitki çayları, fahiş fiyatlara satılıyor.
REKLAMI ÇIKAN PAHALANIYOR
Son dönemde yapılan reklamlarla adını sıkça duyuran goji berry bitkisi için Zencefil Aktar’ın sahibi Emre Akkurt, bu bitkinin 5 senedir raflarında olduğunu ancak reklamları yayımlanmaya başladığı zaman bitkiye talebin başladığını belirtti.
5 sene önce kilogram fiyatı 20 lira olan goji berry bitkisini, adı duyulduktan sonra 100 liradan sattıklarını söyleyen Akkurt, artan fiyatlara kendilerinin bir etkisi olmadığını, fiyatı toptancıların belirlediğini de sözlerine ekledi. Öte yandan Akkurt, Tibet’ten ithal edilen bitkinin, yapılan reklam çalışmalarıyla birlikte Adana ve Mersin’de de üretimine başlandığını söyledi.
Goji berry bitkisinin üretimi için ise, üreticiler hatırı sayılır bir meblayı gözden çıkarmak zorunda. 10 bin fidanla üretime başlayan bir üreticinin maliyeti yaklaşık olarak, 50 bin lira.
ALGI YÖNETİMİ
İzmir’de bitki çayları toptancılığı yapan Pars Gold’un sahibi Özgür Gümüş ise, farklı zamanlarda farklı çayların popülerleşerek fiyatının reklam üzerinden belirlendiğini söyledi. Gümüş ayrıca, bitki çayları ile zayıflamanın yalnızca bir algı yönetimi olduğunu da savundu.
Zayıflamaya çalışan insanların yumuşak karnının kullanıldığını vurgulayan Gümüş, ‘’Piyasadaki bitki çaylarının içeriği tamamen sahte, kişinin içtiği sanılan ve fayda görmesi beklenen bitki, örneğin goji berry, formülün içerisinde en iyi ihtimalle yüzde 2 oranında bulunuyor’’ dedi.
ZEHİR ETKİSİ
Diyetisyen Gizem Şeber ise konuya ilişkin olarak hiçbir gıdanın tek başına mucize yaratamayacağını savundu. Şeber, ‘’Ne yazık ki diyet sektörü milyon dolarların döndüğü bir ticaret alanı haline geldi. Bu nedenle insanların özellikle daha çok dikkatli olması ve her duyduklarına inanmamaları gerekiyor. Sosyal medya organları üzerinden dönen ticaret birçok insanın hayatını tehdit ediyor.
Ünlülerin veya fenomenlerin önerdiği veya kullandığını söylediği çay ve benzeri ürünlerin etkisi hakkında mutlaka bir uzmandan destek ve görüş almak gerekiyor’’ açıklamasında bulundu.
Zayıflama çaylarının yüksek ücretlerine rağmen pek etkili ürünler olmadığını da sözlerine ekleyen Şeber, bu çayların karıştırılarak ve uzun süre tüketildiğinde karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açabileceğini de söyledi. Şeber sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’İlaçla zehir arasındaki tek fark doz. İlaçların da bitkilerden elde edildiğini ve doz aşımında bitki çaylarının da zehir etkisi yaratabileceğini unutmamak gerekiyor.’’
KİLOSU 4 BİN LİRA
Zayıflamaya etki eden bitki çayları yalnızca goji berry bitkisinden ibaret değil. Oolong çayı, kilo vermeye yardımcı oluyor. Bu çayın yardımıyla zayıflamak isteyen kişiler, çayın kilosuna 400 lira veriyor. İthal edilen çayların yanı sıra, ülkemizde geçen yıl üretimine başlanan ve zayıflamaya etki ettiği iddia edilen bitkilerden beyaz çayın kilogram fiyatı ise, 4 bin liradan satılıyor.