Sokak lezzetlerinde önemli bir yeri olan sakatat ürünlerini yerken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak “Sağlıklı beslenebilmek için haftada 1 kez sakatat tüketilmesi önerilir. Kalp damar rahatsızlığı bulunan kişiler doktor kontrolünde yemeli.
Özellikle küçük yaş grubu çocuklar tüketmemeli” dedi. Sakatat ürünlerinin az pişmiş ve çiğ tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Toprak, şu uyarıları yaptı: “Özellikle pandemi döneminde dikkat edilmeli çünkü olası bir bulaşıda koronavirüsün 72 derece üstü sıcaklıkta inaktif hale geldiğini biliyoruz. Bu nedenle 72 derece üstünde pişirip tüketmek gerekiyor. Ayrıca sakatatı aldığımız gibi tüketmemiz gerekiyor. Kelle paça, işkembe ve kokoreç gibi ürünlerin temizliği daha zor işlemlerden geçer. Bunların temizliğine dikkat etmek gerekir. Tanıdığımız bildiğimiz yerden almalıyız.” Süt kuzusundan yapılan kokorecin daha pahalı olduğunu belirten Uğur, kimilerinin daha çok talep gören kuzu kokoreç diyerek dana kokoreci satabildiğini de ifade etti.
YAĞ ORANI YÜKSEK SAKATATTAN UZAK DURUN
Sakatat ürünleri satıcısı Hasan Fidan kokoreç satışındaki hileleri şu sözlerle aktarıyor: “Her işte olduğu gibi bu sektörde de hile var. İnce bağırsaktan, bumbardan çalınıyor. Bunun yerine içine daha fazla yağ konuluyor. Yağ oranı yükseltiliyor.” Kokoreç ustası Tarık Yağmur ise “Dana kokoreç daha ucuz olur. Kokoreç yiyecekseniz tavsiyem kuzu olur. Daha kokoreci genelde kuzu diye satıyorlar. Üstüne kuzu bağırsağı tek şerit sarıp kuzu görünümü veriyorlar” ifadeleriyle kokoreç sevenlere tüyolar verdi.
VİTAMİN ZENGİNİ AMA KALBE ZARARLI
Sakatatlar A ve B grubu vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden zengin besinler olarak biliniyor. Yanında C vitamininden zengin limon ile birlikle tüketilmesi tavsiye edilen sakatatlar, yüksek doymuş ve kolestrol içeriğinden dolayı hipertansiyon, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi hastalıkları bulunanlara tavsiye edilmiyor. Türkiye Beslenme Rehberi’nde kolesterol alımının yetişkin bireyler için 300 mg, hamile kadınlar için de 200 mg’ın üstünde olmaması gerektiği belirtiliyor.