Anayasa Mahkemesi (AYM) bugün saat 14.00'te olağanüstü toplandı. Toplantıda yerel mahkemenin AYM kararına uymaması görüşüldü.
Anayasa Mahkemesi'nin eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği karara mahkemenin uymaması sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te milletvekillerine seslenmişti.
'IŞIKLAR YANIYOR' POLEMİĞİ
Akşam saatlerinde ise AYM üyesi Engin Yıldırım, Anayasa Mahkemesi binasının fotoğrafını paylaşarak "Işıklar yanıyor" tweeti atmış, İçişleri Bakanlığı da yanıt olarak, "Işıklarımız hiç sönmüyor" ifadelerini kullanmıştı.
Yaşanan bu olayların ardından AYM olağanüstü toplanma kararı aldı. AYM'nin Berberoğlu toplantısı sona erdi. 3 buçuk saatlik toplantıdan karar çıkmazken herhangi bir açıklama da beklenmiyor.
NE OLMUŞTU?
Tartışma, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, AYM'nin Enis Berberoğlu kararına karşın, "yeniden yargılanmasına gerek olmadığı" yönünde bir karar vermesiyle başladı.
AYM üyesi Engin Yıldırım, akşam saatlerinde AYM'nin fotoğrafına ek olarak "Işıklar yanıyor" mesajını paylaştı.
Yaptığı paylaşımın "darbe iması" içerdiği yönünde gelen tepkiler sonrası Yıldırım, "Hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" diyerek başka bir açıklama paylaştı.
İçişleri Bakanlığı bu tweet'e cevaben, Bakanlık binasının fotoğraflarını "Işıklarımız hiç sönmüyor" mesajı ile paylaşırken, AK Parti Sözcüsü Çelik söz konusu paylaşım ile ilgili olarak, "Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da, “Bireysel tweet olarak değerlendirmek mümkün olmaz. ‘Işıklarımız yanıyor’ ifadesiyle adeta bir kolektif yapıyı ifade eden bir yaklaşım söz konusu. Çok talihsiz bir açıklama. Keşke yapmamış olsaydı. Kaldı ki bir üyenin üzerine böyle bir şey düşmezdi. Anayasa Mahkemesi üyesinin adeta siyasete soyunmuş olması çok üzücü. Siyaset yapacaksa görevinden istifa etsin, siyasete girsin” açıklaması geldi.
GÖREV SÜRESİ 2 YIL SONRA SONA ERİYOR
Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde AYM üyeliğine atanan Yıldırım'ın mesajı sonrası gözler AYM üyelerine ve AYM üyelerinin seçimine çevrildi.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun olan, yüksek lisans ve doktorasını İngiltere'de yapan Prof. Dr. Engin Yıldırım, 2010 yılında AYM üyesi olarak atanmıştı. Yasalara göre Yıldırım'ın görev süresinin bitmesine iki yıl var. Anayasa'ya göre AYM üyeleri 12 yıllığına seçiliyor. Bir üye ikinci kez ise seçilemiyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişte AYM'nin üye sayısı askeri yargıtay ve yüksek idare mahkemelerinin kaldırılmasıyla 17'den 15'e düşürülmüştü. Yeni sisteme göre AYM'nin üç üyesi AK Parti ve MHP milletvekillerinin toplamının çoğunlukta olduğu meclis, 12 üyesi de cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.