Aydınlardan 'barış' çağrısı

Son günlerde yaşanan şiddet ve terör olaylarına karşı aydın ve sanatçılardan ortak 'barış' çağrısı yapıldı.

Barış Akademisi'nden yapılan yazılı açıklamada, akademice, son dönemde yaşanan olaylara karşı bazı aydın, akademisyen, gazeteci ve sanatçıların da destek verdiği ortak bir bildiri yayımlanmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

"Ne olursa olsun herkes şiddette karşı çıkmalı"

Açıklamada yer verilen bildiride, Türkiye'nin zor zamanlar geçirdiği ifade edilerek, gözünü kırpmadan gençlerin hayatlarına kıyanların, şiddeti normalleştirenlerin, ölümü kutsallaştıranların, teröre gerekçe arayanların, intikam duygularına empatiyle yaklaşanların ve aklına en son barış gelenlerin hayretle izlendiğini vurgulandı. Hangi amaçla, kim için, kime karşı uygulanırsa uygulansın şiddete herkesin karşı çıkması gerektiğinin altı çizilen bildiride, "Bölgesinde, barış konuşulan yegane ülke olan Türkiye'de, barışın kıymetini yeterince bilemiyoruz belki ama bugünden sonra barıştan kolay vazgeçmeyeceğiz. Barışın tarafında duracağız. Barış, insana öldüğü zaman değil, yaşadığı zaman lazım" denildi. 

"PKK silah bırakmalı"

Bildiride, şu önerilere yer verildi:

"Siyasiler, son yaşanan şiddet ve terör saldırılarına karşı ortak bir bildiriye imza atmalı, barış için irade beyan etmeli. PKK, Türkiye'de silah bıraktıklarını ilan etmeli, sınır dışına çekilmeler süratle devam etmeli ve bunun altyapısı devlet tarafından sağlanmalı. Barış süreci ivedilikle kaldığı yerden devam etmeli. Abdullah Öcalan ile görüşmelere başlanmalı ve PKK'ya 'silah bırak' çağrısı yapan Öcalan'ın bu çağrının karşılık bulması için örgütle iletişimi sağlanmalı. Kürt meselesinin çözümü için siyasal, sosyal, ekonomik ve psikolojik her türlü önlemler alınmalı, yasal altyapı süratle hazırlanmalı, devlet kurumları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları bu yönde çalışmalarını yoğunlaştırmalı. Medya, sorumlu davranmalı ve şiddeti teşvik eden yayınlardan uzak durulmalı."

Bildiriye imza atan aydınlar

Bildiriye, Akın Özçer, Ali Bayramoğlu, Atilla Yayla, Bekir Berat Özipek,Cahit Koytak, Cengiz Algan, Ceren Kenar, Demiray Oral, Etyen Mahçupyan, Fadime Özkan, Fırat Erez, Gülçin Avşar, Gülden Sönmez, Gürbüz Özaltınlı, Halil Berktay, Hidayet Tuksal, Hilal Kaplan, İdris Kardaş, İlhami Işık, Kutluğ Ataman, Leyla İpekçi, Mahmut Övür, Mehmet Ali Güveli, Merve Şebnem Oruç, Murat Yılmaz, Nagehan Alçı, Oral Çalışlar Özcan Tikit, Rasim Ozan Kütahyalı, Selim Okçuoğlu, Tarık Çelenk, Musa Serdar Çelebi, Tuncer Köseoğlu, Ufuk Coşkun, Vahap Coşkun, Yaprak Zihnioğlu ve Yıldıray Oğur imza attı.

İSTANBUL/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

BarışaBak Platformu: Her şeye rağmen, devrilen masaya yeniden oturulmalı
HDP'nin "Yürüyüş" çağrısında provokasyon endişesi

Güncel Haberleri