ÖZEL HABER / EROL METİN
Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye silah satışında ambargo uyguladığının ortaya çıkmasının ardından Avusturya’nın da benzer uygulama yaptığı bildirildi. Avusturya’nın IŞİD ve PKK ile mücadelede kullanılan Fırtına Obüsleri’nin muhimmatına satış yasağı getirdiği öğrenildi.
Darbe girişiminden sonra Türkiye’ye silah sevkiyatına 11 kez onay vermeyen Almanya, Leopard tankları için üretilen savunma sistemlerinin Türkiye’ye satışına yasak getirdi. Alman Rheinmetall’ın İcra Kurulu Başkanı Armin Papperger, skandal yasağı “Alman hükümeti şu anda Türkiye’yle bazı ihracat sözleşmelerine izin vermiyor” sözleriyle kamuoyuna duyurdu.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Alman şirketlerinin Türkiye’ye silah vermeme kararına “Teröristlere silah temininde maalesef Alman silahlarını teröristlerin elinde görürken, Almanya’nın Türkiye’ye karşı bir ambargo görüntüsü vermesini kabul etmeyiz” diye tepki gösterdi.
Türkiye’ye silah temininde sorun yaşatan Avrupa ülkesi sadece Almanya değil. Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması yönünde tavsiye kararı alan Avusturya da Fırtına obüslerinin mühimmatının satışını durdurduğu ortaya çıktı. Avusturya hükümeti, mühimmat satışı yasağını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hayata geçirdi. Avusturya’nın bu tutumu karşısında alternatif çözüm arayışına giren Türkiye, Fırtına obüsü mühimmatını daha yüksek fiyata Güney Kore’den satın almaya başladı.
NATO MÜHİMMATIYLA UYUMLU TASARLANDI
Yerli imkanlarla üretilen Fırtına obüsleri, dışarıdan mühimmat temininin kolaylığı açısından 155 mm’lik NATO mühimmatıyla uyumlu tasarlandı. Irak ve Suriye sınırına konuşlandırılan Fırtına obüsleri, dakikada 6 ila 8 atış yapabiliyor. 47 ton muharebe ağırlığındaki obüsler, bin beygir gücündeki motoruyla her türlü arazi şartında süratle hareket edebiliyor. Hareket halindeyken ani durumlarda 30 saniyede mevzi alarak, 15 saniyede 3 atım yapıp tekrar 30 saniyede mevziyi terk ederek görevini tamamlayabiliyor.
RUSYA S-400 KREDİSİNİ ‘HENÜZ’ ONAYLAMADI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu yardımcısı Vladimir Kojin, Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemleri alması için kredi verilmesinin henüz onaylanmadığını söyledi. Daha önce Rus savunma sanayisi şirketi Rostec’in CEO’su Sergey Çemezov, Türkiye’nin S-400’ler için kendilerinden kredi istediğini açıklamıştı. Anlaşmanın imzalanması halinde, Türkiye, S-400 bataryaları satın alan ilk NATO ülkesi olacak. Rusya daha önce Çin’le bir S-400 anlaşması imzalamıştı. Hindistan’la ise S-400’ler konusunda görüşmeler devam ediyor.