Avrupa Türkiye'nin göçmenlerini beğenmedi

Türkiye ile imzalanan sığınmacı anlaşması sayesinde göçmen akışının büyük ölçüde azalmasının ardından, AB ülkeleri Türkiye'nin önüne yeni sorunlar çıkarmaya devam ediyor. Spiegel dergisi, AB'nin Türkiye'den gönderilen göçmenleri 'yaşlı, hasta, eğitimsiz ve niteliksiz' bulduğunu öne sürdü.

[Karar]

Türkiye ile imzalanan sığınmacı anlaşmasına Avrupa'dan her gün yeni bir eleştiri geliyor. Alman Spiegel dergisinin AB kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre Avrupa ülkeleri, anlaşma kapsamında Türkiye'den gönderilen Suriyeli sığınmacıların çoğunun yaşlı ve hasta olmasından rahatsız. Konu, AB ülkeleri tarafından Brüksel'de düzenlenen kapalı bir oturumda gündeme geldi. Yapılan toplantıda Lüksemburglu temsilciler, Türkiye'nin AB'ye önerdiği sığınmacı listesinde 'Ağır sağlık sorunları bulunan, yaşlı ve eğitim seviyei düşük' sığınmacıların oranının 'dikkat çekici derecede' yüksek olduğunu belirtti.

TÜRKİYE NİTELİKLİ GÖÇMENLERİ BIRAKMIYOR İDDİASI

Spiegel'in haberinde yer alan bir diğer iddia ise Türkiye'nin, yüksek nitelikli Suriyelilerin ülke dışına çıkmasına izin vermediği. Buna göre Türkiye, iyi eğitimli ve meslek sahibi sığınmacıların yurtdışına çıkış izinlerini son anda iptal etti. Ayrıca Türkiye, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne başvuruda bulunarak Suriyeli akademisyenlerin ülke dışına çıkarılmayacağını belirtti.

Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşması çerçevesinde, Ege Denizi üzerinden Yunan analarına geçen sığınmacılar arasından Suriyeli olmayanlar Türkiye'ye iade ediliyor. Türkiye, iade edilen her göçmen karşılığında bir Suriyeliyi Avrupa'ya gönderiyor. Nisan başından beri uygulanan anlaşma, Ege Denizi üzerinden Avrupa'ya ulaşan göçmen sayısını yüzde 90 oranında azalttı. Anlaşma kapsamında haziran sonuna kadar Türkiye'ye tanınması öngörülen vize zerbestisi ise iki taraf arasında krize neden oldu ve anlaşmayı tehlikeye düşürdü.

MÜLTECİ AKINI DURUNCA 'U DÖNÜŞÜ' GELDİ

Suriye'deki savaş nedeniyle göçmen olan yedi milyon insanın oluşturduğu sığınmacı akını, geçen yıldan itibaren Avrupa'yı da ciddi biçimde etkileyeme başladı. Ege Denizi üzerinden kıtaya geçen göçmenleri durdurmak için çözüm yolları arayan Avrupa, Kasım 2015'teki zirveyle başlayan süreçte, 18 Mart'ta ayında Türkiye ile sığınmacıların geri kabulü anlaşmasını imzaladı. Anlaşmanın başarıyla uygulanmasının ardından AB cephesinden 'terör yasası' değişmeden vize serbestisinin tanınmayacağı hamlesi geldi. Ardından AB ülkeleri, vize serbestisinin kolayca askıya alınmasını sağlayan bir tasarı hazırladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Almanya'da sığınmacılar kabul için din değiştiriyor
AB, Türkiye'deki Suriyelilere mali desteği hızlandıracak

Dünya Haberleri