Avrupa Parlamentosu seçimleri AB ülkelerini nasıl etkileyecek?

Avrupa Parlamentosu Seçimleri 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Halk tarafından ilgi görmeyen seçimler uzmanlar tarafından dönüm noktası olarak görülüyor.

KARAR/ALMANYA

Avrupa Parlamentosu seçimleri, kamuoyunda fazla ilgi görmemekle beraber Avrupalıların günlük hayatına etki edecek önemli kararların alınacağı bir parlamentonun seçilmesi anlamında dönüm noktası olarak görülüyor.

İKLİM ANLAŞMASI ANA KONU

Avrupa Parlamentosunun etki edeceği en önemli konuların başında çevre geliyor. Paris İlkim Anlaşması 2020 yılında uygulamaya giriyor. Bu AB’nin çevre hedeflerini yeniden düzenlemesi anlamına geliyor. AB’nin 2030 yılına kadar çevre konusunda daha yoğun tedbirler alması öngörülüyor.

TARIM BÜTÇELERİ NASIL DAĞITILACAK

AB’nin en tartışılan konularından biri de tarım politikaları. AB bütçesinin en önemli ayağı tarım. Yıllar içinde dağıtılacak 365 milyar euroluk bir sübvansiyon miktar var. Bu meblağın nasıl dağıtılacağı her 7 yılda bir yeniden düzenleniyor. 2020 ve 2027 arasındaki teşvik dağılımı için şimdiden kulisler başladı. AB seçimleri bu anlamda önemli bir rol oynuyor.

Vergiler genelde ulusal parlamentoların yetki alanına giriyor. Ancak AB parlamentosu 2008 yılındaki finans krizinde gücünü gösterip bir takım yasaları sertleştirmişti. AB parlamentosu 2021 ile 2027 tarihleri arasında ne kadar paranın hangi üye ülkeye gideceği ve hangi projelere yatırlacağını belirliyecek. İlk kez Avrupa Bölgesi için bir bütçe oluşturulacak.

İLAÇ KULLANIMINA YENİ KURALLAR

Avrupa Parlamentosunun etki sahibi olmak istediği bir diğer konu da ilaçlar. AB Parlementosu yine ulusal yetki alanına giren ilaçların kullanımı için Avrupa genelinde geçerli olan kurallar koymak gibi bir hedefi var.

SAĞ PARTİLER ÖNEM KAZANIYOR

Sosyal hizmetler için de Avrupa’da ortak standartların oluşturulması AB’nin yeni dönem hedefleri arasında. Öcelikli olarak bütün AB ülkelerinde asgari ücret uygulamasına geçilmesi isteniyor. AB parlamentosunda en büyük grup Hıristiyan Demokratlar (EVP) ve SD (Sosyal Demokratlar) Yeni seçimler sonrasında ECR- EFDD ve ENF gibi sağ popülist gurupların büyük bir fraksiyon olma ihtimali bulunuyor.

TİCARET SAVAŞLARINDAKİ KONUMU

Ulusal parlamentoların AB’ye en çok yetki devrettiği alan ticaret. ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı ve Dünya Ticaret Örgütünün etkisini kaybetmesi gibi faktörler AB’nin dünya ticaretindeki rolünü güçlendiriyor. AB; Güney Amerika ülkeleri, Hindistan, Endonezya, Avustralya ve Yeni Zellanda ile görüşmelerini sürdürüyor. Son gelişmeler ışığında AB'nin dünya ticaretindeki rolü daha da güçlenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki Türk adaylar
AP'den 'hukuk ihlali yapan' Rusya'ya yaptırım kararı
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raporu görüşülecek

Dünya Haberleri