[Karar]
İsrail'in Batı Şeria'da işgalci yerleşim birimleri inşa etmekten geri adım atmaması, Avrupa Birliği'ni İsrail'e yönelik yeni tedbirler alma konusunda harekete geçirdi.
AB, bu haftanın başlarında, İsrail'den ithal edilen ürünlere yönelik yeni bir etiketleme kuralı getirdi. Bu kurala göre, İsrail'den ithal edilen bir ürünün, işgal altındaki Filistin topraklarında üretilip üretilmediği etiketinden açıkça anlaşılabilecek.
İşgal edilen Filistin topraklarında üretilen ürünlerin satışının azaltılması hedeflenen kuralla, İsrail'in Filistin'le barış görüşmeleri yapmaya teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Avrupa Konseyi: Tedbirler yetersiz, İsrail şirketlerine yaptırım uygulanmalı
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi ise, dün yayımladığı “AB Farklılaştırması ve İsrail Yerleşimleri” başlıklı raporda, AB'nin İsrail'e karşı daha ciddi tedbirler alması gerektiğini ifade etti. İsrail bankalarına karşı ekonomik yaptırımlar uygulanmasının teklif edildiği raporda şu ifadeler yer aldı:
“Avrupa, kendi ilkeleri ve kuralları çerçevesinde, İsrail ile İsrail'in işgal ettiği Flistin topraklarındaki aktivitelerini birbirinden ayırmaktan kaçamaz. AB, 2013 yılında hazırlanan Avrupa Konseyi prensiplerine uygun davranmalı, Avrupa bankalarıyla günlük olarak ticaret yapan İsrail bankalarının işgale maddi destek verip vermediği denetlenmelidir”
İşgal bölgesinde faaliyet yürüten şirketlerle ilişkiler kesilmeli
2013 yılında belirlenen Avrupa Konseyi ilkelerine göre, AB üyesi ülkelerin, işgal bölgelerinde faaliyet ürüten İsrail kurumlarına borç vermemesi gerekiyordu. Konseyden çıkan ilkeler hukuki olarak bağlayıcı olmasa da, AB politikasının ana hatlarını belirlemek üzere hazırlanıyor.
Avrupa bankaları ve İsrail'li şirketler arasındaki günlük işlem hacmi hesaba katıldığında, bu tür bir yaptırımın İsrail üzerinde ciddi etkisi olacağı belirtiliyor.
"AB kimseye yapmadığını bize yapıyor"
İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, AB'nin etiketleme ile ilgili getirdiği kurallara sert tepki göstermişti. "AB dünyadaki hiçbir ülkeye yapmadığı bir şeyi bize yapıyor" diyen Netahyahu, işgal konusunun barış görüşmeleri ile çözüleceğini ve görüşmelerin yakında başlayacağını söylemişti.