Avrasya Tüneli'nde kazı çalışmaları sona erdi

Avrasya Tüneli projesinden 19 Nisan 2014'te Asya yakasında başlayan kazı çalışmaları bugün Avrupa yakasında sonlandırdı

Dünyanın en iyi mühendislik projelerinden biri olan Avrasya Tüneli Projesi'nde (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi), TBM (tünel açma makinesi) diye adlandırılan makineyle deniz altında delinen tüneldeki kazı işlemi bugün tamamlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fatih'in Çatladıkapı semtinde sonlanan tünelin delinme çalışmalarının tamamlanmasını yerinde izledi.

Proje için özel olarak üretilen ve İstanbul Boğazı altında 3, 344 kilometrelik alanı kazarak ilerleyen tünel açma makinesiyle iki kıta deniz tabanı altında birleştirilmiş olacak. Böylece Türkiye, tünelcilik teknolojisinde çığır açan Avrasya Tüneli ile dünyanın en başarılı mühendislik eserlerinden birisine sahip olacak.

İstanbul'un trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen projede İstanbul Boğazı altındaki tünel açma çalışmaları, 19 Nisan 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Haydarpaşa şantiyesinde düzenlenen törenin ardından başladı.

Başbakan Davutoğlu: Tarihe bir kez daha damga vuryoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya Tüneli Avrupa şantiyesinde düzenlenen programda söz aldı.

Başbakan Davutoğlu; "Bugün tarihi bir gün, bir kez daha iki kıtayı birleştiriyoruz. Bizler Asya ve Avrupa medeniyetlerinin birleştiricisi bir millet olarak tarihe bir kez daha damga vuruyoruz. Tünel planlanandan 6 ay önce bitirildi. 100 dakikalık bir yolculuğu 15 dakikaya indirmek için bu çalışmalar yürütülüyor. Bu tünelle birlikte günde 130 bin araç yeraltından çok daha kısa sürede hedefine ulaşacak. Avrasya tüneli ile birlikte hepimiz gelecek nesillere bırakılacak kalıcı bir projeye imza atmış oluyoruz" dedi.

Kazlıçeşme-Göztepğe 15 dakika

Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek, güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlanacak.

Sözleşme gereği Ağustos 2017'de hizmete girmesi planlanan projenin bitiş tarihi, Başbakan Davutoğlu ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın 13 Eylül 2014'te proje alanına yaptıkları ziyaret sırasında Aralık 2016'ya çekilmişti. Bu hedef doğrultusunda yüklenici firma çalışmalarını sürdürüyor.

Deve projenin özellikleri

Avrasya Tüneli Projesi, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan projenin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM teknolojisinden yararlanıldı.

Tünel açma makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri içinde 11 bar değerindeki işletme basıncıyla dünyada 2. sırada olup 13,7 metre kazı çapı ile de dünyada 6. sırada yer alıyor. TBM'nin güzergahı üzerinde hem deniz çökelleri hem de değişik basınç dayanımlarına sahip kaya birimleri (Trakya Formasyonu) yer alıyor. Bu sebeple Avrasya Tüneli Projesi, teknik özellikleri bakımından dünyanın sayılı ve ender mühendislik projelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Proje toplam bin 672 bilezikten oluşuyor. Muhtemel büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada özel sismik contanın monte edildi. İş güvenliği kurallarının eksiksiz uygulandığı projede, 2 bin 124 çalışan görev alırken, 250 iş makinesi kullanıldı.

Projenin sahip olduğu yüksek standartlar nedeniyle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği "En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü"ne layık görüldü.

Proje, yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek ATAŞ, tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletmesini üstlenecek. İşletme süresinin tamamlanmasıyla Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.

Rakamlarla proje

Proje toplam boyu: 14,6 kilometre

Tünel kısmının boyu: 5,4 kilometre

TBM (Deniz altındaki kısım) tünel toplam boyu:  3,34 kilometre

En derin noktanın deniz yüzeyinden derinliği:  106 metre

Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı:  55 metre

Denizin en derin noktasında deniz tabanı derinliği:  62 metre

Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı:  26 metre

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Avrasya Tüneli planlanandan daha hızlı ilerliyor

Ekonomi Haberleri