Şişmanlık kadar zayıflık da sağlık için istenmeyen bir durum olarak tanımlanıyor. Uzman diyetisyen Aslıhan Küçük “Sağlıklı bir şekilde kilo almak için önce neden zayıf olduğunuzun öncelikle sebebini öğrenmemiz gerekir” diyor. Küçük, şişmanlık konusunda kilo alınmasına neden olan ögelerin aynı şekilde ters durumunda zayıflamasına da neden olabildiğini söylüyor. Küçük “Psikolojik, yaşamsal, genetik ya da endokrin sistemdeki sorunlar kişinin kilo almasını engelleyebilir” diyor.
KAN VE İDRAR TESTİ YAPTIRMALISINIZ
Aslıhan Küçük, şu hastalıklar konusunda uyarıda bulunuyor: “İştah kaybına neden olan çinko eksikliği, yorgunluk ve metabolizma güçlüğüne olanak sağlayan demir eksikliği, iştahın olmasını engelleyen bazı kanser türleri, metabolizmanın bozulmasına bağlı hipertroid, bağırsak veya midede parazit varlığı ve çocukluktan itibaren gelen metabolik hastalıklar kişinin kilo almasını engelleyen başlıca sağlık sorunları. Bu nedenle idrar ve genel bir doktor muayenesinden geçmek çok önemli.”
GÜNDE ALTI ÖĞÜN ŞİŞMANLATIR
Küçük, kilo artışı için yapılması gereken ipuçlarını ise şöyle sıraladı: “Zayıf kişiler çoğu zaman bir veya günde iki öğün tüketir. Altı öğün yapmadan kilo alamayacağınızı unutmayın. Öğündeki yiyeceklerin hem besin değeri açısından yüksek hem de kaloriden zengin olması şart. Mesela yumurtayı haşlama yerine az yağlı bol kaşarlı omlet, sütü taze meyve ve balla içerek normalde yediğiniz, içtiğiniz aynı miktarı daha fazla kaloriyle desteklemeniz yeterli. Yanınızda kuru meyve bulundurun. Yemeklerde ve salatalarda iştah açan pul biber, sumak, kimyon, karabiber ve hardalı bolca kullanın. Çinko ve demir eksikliğiniz varsa bunu gidermek için vitamin desteği alabilirsiniz.”