Askerlik 9 aya düştü mü? Askerlik süresi 9 aya ne zaman düşecek? Son günlerde en çok konuşulan konuların başında askerlik sistemi geliyor. Bedelli askerliğin mecliste kabul edilmesininin ardından şimdi de, profesyonel askerlik kapsamındaki tek tip askerik sistemi üzerindeki çalışmalar sürüyor. Peki askerlik 9 aya düştü mü? 12 ay olan uzun dönem askerlik süresinin 9 aya düşürülmesi gündemde. Yeni askerlik sisteminde ise en fazla dikkat çeken konu ise 9 aylık askerlik süresinde 3 ay temel eğitimin ardından kalan 6 ayın askeri ücret karşılığında bedelli olarak sayılması. Askerlik süresinin 9 aya indirilmesi ile ilgili son dakika gelişmelerini ve tek tip askerlik modeli ile ilgili detaylı açıklamaları karar.com'dan takip edebilirsiniz.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) profesyonel askerliğe geçişin önceden başlatıldığını anınmsatarak, “Profesyonel askerlik zaten var. Bizim uzman çavuş ve erbaş alımlarımız devam ediyor. Jandarma, 2020’den itibaren er alımı yapmayacak. TSK için er alımına devam ediyoruz, edeceğiz” dedi. Zorunluğu askerliğin düşürülmesi konusundaki beklentilerin oluşmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü ettiği askerlik sisteminin detaylarına ortaya çıkmaya başladı. 12 ay olan uzun dönem askerlik düşecek. 9 aylık tek tip askerlik sistemi geliyor. 3 aylık temel eğitimden sonra 6 ay boyunca asgari ücret tutarını ödeyenler terhis edilecek. Askerde kalanlara ise 6 ay boyunca asgari ücret ödenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de bir daha bedelli askerliğe gerek kalmadan, yeni ve kalıcı bir askerlik sistemi getireceklerini açıkladı. Yeni sistem için de farklı alternatifler üzerinde çalışılıyor. Bu çalışmalarda ‘'Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması'' ilkesinden yola çıkıldı. Bugüne kadar “Uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve kamuda çalışma” biçiminde uygulanan askerliğin, profesyonel orduya geçilene kadar, herkes için 9 ay süreyle ve tek tip olması öngörülüyor. 3 ay temel eğitim yapılması, kalan 6 ayın kıtada geçirilmesi ve yedek subaylığın da tamamen kaldırılması planlanıyor.
9 AYLIK TEK TİP ASKERLİK DETAYLARI NELERDİR?
‘'Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması'' prensibiyle hareket edilerek profesyonel ordu sistemine geçiş yapılıncaya değin herkes için 9 Aylık Tek Tip Askerlik uygulamasının hayata geçirilmesi planlıyor. Şimdiye dek “Uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve kamuda çalışma” şeklinde milyonlarca vatani görevini yerine getirecek vatandaşlar için uygulamaya alınan askerlik sisteminde 3 ay süresince verilecek Temel Eğitimin sonrasında 6 ay boyunca asgari ücret miktarını ödeyen vatandaşlar terhis edilecek. Aynı zamanda 9 Aylık Tek Tip Askerlik sistemine göre, belirtilen miktarda parayı ödemeyi tercih etmeyip askerde kalmaya devam eden kişiler için de 6 süresince asgari ücret miktarı ödenecek. Eğitimli ve eğitimsiz kişiler arasındaki farkın ortadan kaldırılmasının hedeflendiği 9 Aylık Tek Tip Askerlik sisteminde 3 aylık Temel Eğitimin gerçekleştirilmesi, kalan 6 ayın kıtada geçirilmesi ve yedek subaylığın da tamamen kaldırılması düşünülüyor.
PROFESYONEL ASKERLİK ÇALIŞMALARI
Erdoğan’ın çalışılmasını istediği bedelli askerliğin yanı sıra askerlik süreleri, iller ve bölgelerde ordu yapılanmaları, ücret politikalarından, terfilere kadar komple askerlik sisteminin değerlendirileceği kaydedildi. TSK’nın teknik personel, sivil personel, mühendis, doktor gibi ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların karşılanma modelleri de tüm bu yeni sistem içinde çalışılacak. Askerlik süresinin kısalmasının da gündemde olduğuna dikkat çeken kaynaklar, TSK’nın kısmen de olsa zaten yapılanma itibariyle profesyonel ordu modeline geçtiğini, terörle mücadele bölgelerinde özel birliklerin görev aldığını ifade ederken, tam anlamıyla profesyonelleşmenin de bu çalışma kapsamında ele alınacağını kaydetti. Kaynaklar, zorunlu askerlik uygulamasından kesinlikle vazgeçilmesinin gündemde olmadığını, ancak zorunlu askerlik modellerinin de ele alınıp değerlendirileceğinin de altını çizdi.