Aşıda ikinci parti Türkiye'de

Çinli Sinovac firmasından sipariş edilen inaktif koronavirüs aşısının 6,5 milyon dozluk ikinci partisi İstanbul'a ulaştı. İlk sevkiyatta 3,5 milyon doz aşı Türkiye'ye gelmişti. İkinci partide getirilen 6,5 milyon doz CoronaVac aşısı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yapılacak analiz sonrasında kullanılabilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Çin'de Sinovac firması tarafından Coronavac isimli koronavirüs aşısının ikinci partisini taşıyan uçak bu sabah İstanbul Havalimanı'na indi. Geçtiğimiz aralık ayının sonlarında ilk partide Çin'den 3.5 milyon doz aşı gelmişti.

6.5 milyon doz koronavirüs aşısı taşıyan Türk Hava Yolları'na ait kargo uçağı bu sabah saat 06.15'te İstanbul Havalimanı'na indi. Çin'in başkenti Pekin'den gelen uçağın taşıdığı 6.5 milyon doz aşı, gümrük işlemlerinin ardından depolara taşındı.

 

AŞILAR 14 GÜNLÜK İNCELEMENİN ARDINDAN KULLANIMDA OLACAK

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınında aşılamayla önemli bir sürece girildiğini söyledi. 

Türkiye'de klinik çalışmaların ardından 13 Ocak'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın CoronaVac aşısının ilk dozunu yaptırmasını takiben 14 Ocak'ta sağlık çalışanlarından başlamak üzere, toplumsal aşılanmanın başladığını hatırlattı.

Kısa süre içinde sağlık çalışanları içinde 1 milyon aşılama oranının üzerine çıkıldığını belirten Turan, salgının ancak toplumsal aşılanmanın sağlanmasıyla sonlanabileceğini vurguladı.

Toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için ilk olarak Çinli Sinovac firmasınca üretilen CoranoVac aşısının 3 milyon dozunun, 30 Aralık'ta Türkiye'ye getirildiğini anımsatan Turan, aşılardan rastgele alınan numunelerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarına sevk edilip 14 gün analiz edildiğini ifade etti.

Turan, TİTCK'in, analizleri tamamlanan CoronaVac aşısı için 13 Ocak'ta "Acil Kullanım Onayı" verdiğini kaydetti.

GÜVENLİK İÇİN YAPILIYOR

Prof. Dr. Turan, söz konusu inaktif aşıların 10 milyon doz olan ikinci sevkiyatının ilk bölümü olan 6,5 milyon dozu için de güvenlik ve kontrol süreçlerinin başlayacağını anlattı.

Bu analiz sürecinin tüm aşılar için geçerli olduğunu vurgulayan Turan, şu bilgileri verdi:

"Dışarıdan ülkemize giren her aşı, ilaç ya da ilaç benzeri bir ajan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından tetkik edilmeli. Bu, güvenlik için yapılan bir önlem. Ürün, 14 günlük tetkik süresini tamamladıktan sonra aşılamalar gerçekleştirilecek. Bu tamamen halkımız için yapılan ve uygulanan bir prosedürdür. Önceden de böyleydi, şimdi tüm aşıların tetkik edilmesi şart. Tetkik edildikten sonra aşının kişiyle buluşturulması gereklidir; bu, tüm aşılar için geçerlidir." 

TÜRKİYE'DE AŞILAMA HIZLA SÜRÜYOR

İlk Çin aşısı, 13 Ocak'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Bilim Kurulu üyelerine yapılmıştı. 14 Ocak'ta ise ülke genelinde aşılama programı başlamış, sağlık çalışanları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da aşı vurulmuştu.

Aşılamanın 7'nci günü olan 20 Ocak'ta ilk dozu yaptıranların sayısı 1 milyonu geçmişti. Çin'den getirilen ve uzun süre tartışmalara yol açan aşının, 1,2 milyon dozu dün itibariyle Türkiye'nin tamamına ulaşmıştı.

En çok aşı İstanbul'da vurulmuş, 224 bin 472 kişiye aşı yapılmıştı. Bu ili 122 bin 332 kişi ile Ankara ve 76 bin 688 kişiyle İzmir takip etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sinovac, koronavirüs aşısının etkinlik oranını açıkladı
TTB, Sağlık Bakanlığı'ndan talep etti... 'Gerekli adımlar atılmadı'
Koronavirüs aşısı olanlar için çok önemli '45 gün' uyarısı

Güncel Haberleri