Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün törenle açılacak.
130
Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün törenle açılacak.
230
Köprünün temeli 29 Myıs 2013'de yapılmıştı.
330
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün törenle açılacak.
430
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın da iştirak edeceği açılış töreninde, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da hazır bulunacak.
530
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törene iştirak edecek Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov ve Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzetbegoviç ile ayrıca ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.Görüşmelerde, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacak.
630
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.
730
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.
830
stanbul’daki transit trafik yükünü hafifletmesi, trafikten kaynaklanan hava kirliliğini ve çevre sorunlarını ortadan kaldırması öngörülen köprüyle yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilecek.
930
İstanbulluların heyecanla beklediği, iki yakayı birbirine üçüncü kez bağlayacak köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için İdare garantisi bulunuyor. Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerin 9,90, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların 13,20 liradan başlayan ücretler ödeyeceği köprüde, Asya'dan Avrupa'ya geçişler ücretsiz olacak. Söz konusu ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olacak.
1030
Araçlar, köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 8 sent eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak. Avrupa Yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı, Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişler mümkün olacak.
1130
Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek.
1230
TÜBİTAK uydunun yapım aşamasının uzay görüntülerini paylaştı.
Köprününü uydu görüntüleri
1330
Köprününü uydu görüntüleri-1
1430
Köprününü uydu görüntüleri-2
1530
Köprününü uydu görüntüleri-3
1630
Selim Köprüsü'nün yapımında kullanılan halatların ise dünyayı üç kez dolanacak uzunlukta olduğu ortaya çıktı.
1730
Bunun yanında eğik askılı köprülerde var olan eğik askılar da YSS'de mevcut olduğu tasarıma hibrit köprü denildiğini belirten yetkililer, köprünün üzerinden geçecek olan iki tane yük treninin toplam ağırlıkları yaklaşık 10 bin ton olduğunu ifade etti.
1830
Yapısal yorulma ömrü 100 yıl olan 3. Köprü'de 68 adet askı halatı kullanılırken, askı halatları da 7 mm çapında tellerin bir araya gelmesinden oluşturuluyor. Bir kablo büklümünün, 5.2 mm çapında yedi adet telin bir araya getirilmesiyle oluşturulduğu Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde bu büklümlerden 151 adedi bir araya getirilerek bir adet kablo meydana geliyor. Yetkililer, Bu kabloların içindeki tellerin uç uca eklendiğinde 124.832 km uzunluğa ulaştığını ifade ederek, kullanılan kabloların toplam uzunluğunun dünyayı üç kez dolaşacak uzunluğa denk geldiğini belirtti.
1930
Yapılan testler sonucunda köprünün 175 Km/s rüzgara dayanıklı olduğu tespit edildi.
2030
Işıklandırma işlerini dağcılar yaptı.
2130
Açılışa saatler kala büyük güvenlik önlemleri alındı.Fotoğrafa dikkatli bakıldığında uçaksavarlar görülebilir.