Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD öncülüğünde İsrail-Filistin meselesine çözüm amacıyla başlatılan "Yüzyılın Anlaşması" girişiminin ilk ayağını oluşturan ekonomi çalıştayında konuşma yaptı.
Filistinlilerin "İsrail lehine Filistin'e ödenecek rüşvet" olarak nitelendirdiği 50 milyar dolarlık planla ilgili değerlendirmede bulunan Lagarde, söz konusu girişimin Gazze ve Batı Şeria'da ekonomik büyüme ile işe odaklanması gerektiğini söyledi.
Lagarde, "Planın iyi yönlerinden biri de bazı sektörleri, özellikle de ekonomik ve endüstriyel alanları tanımlayıp daha elverişli hale getirecek olmasıdır." ifadesini kullandı.
Batı Şeria ve Gazze'de yerel ekonomiyi güçlendirmenin ve iş fırsatları oluşturmanın komşu ülkeler, hükümetler ve örgütler dahil tüm kesimlerin iyi niyetini gerektirdiğini ifade eden Lagarde, tarım, sanayi ve hizmet sektörünün Filistin topraklarında birçok iş fırsatı oluşturabileceğine dikkati çekti.
SUUDİLERDEN PLANA DESTEK
Suudi Arabistan Ekonomi ve Kalkınma İşleri Konseyi Üyesi ve Devlet Bakanı Muhammed el Şeyh de planın Filistin topraklarında özel sektörü kapsaması ve 'barış ümidi' vermesi halinde başarılı olabileceğini söyledi.
"Eğer insanlar hayata geçirilebileceğine inanıyorsa ben de yapılabileceğine inanıyorum" diyen Suudi bakan, "İnsanları inandırmanın yolu, onlara bunun sürdürülebilir ve kalıcı olacağı ve en nihayetinde refah ve sürekli gelişim olacağı ümidini vermektir." şeklinde konuştu.
Forumda konuşan ABD Ekonomik Büyüme, Enerji ve Çevre Devlet Bakanlığı Müsteşarı Keith J. Krach, ABD tarafından önerilen ekonomi planının "Filistin milli gelirini iki katına çıkarma" ve "yoksulluğu azaltma" konularında olumlu etkileri olacağını savundu.
ARAPLAR KUSHNER'IN ARKASINDA
ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner tarafından önerilen planının hararetli savunucuları arasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez ülkeleri ve Mısır bulunuyor.
"Refah için Barış" başlıklı ekonomi çalıştayının, ABD'nin İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda açıklaması beklenen "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor.
Ev sahibi Bahreyn'in yanı sıra konferansa, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas katılıyor.
Filistin'in boykot ettiği konferansa, İsrail'den iş insanları ve basın mensupları da katılıyor. Çalıştay, bugün sona erecek.
KAYNAK: EURONEWS