Arap Birliği'nden açıklama: İran'daki büyükelçilik saldırısı apaçık ihlaldir.

Arap Birliği ve Mısır'dan Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarını hedef alan saldırılara kınama geldi. Yapılan açıklamada saldırıların uluslararası sözleşmeleri apaçık ihlal ettiğini vurgulandı.

Arap Birliği ve Mısır, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarını hedef alan saldırıları kınadı. Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bu saldırı uluslararası örf ve sözleşmelere yapılmış apaçık bir ihlaldir. 1961'de imzalanan Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi gereğince bu binaların korunması İran'ın sorumluluğundadır" ifadesine yer verildi.

İran'a çağrı var

Açıklamada Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, İran'a, "vatandaşlarının güvenliğini, barışı ve toplumsal birliği koruma hakkına sahip ülkelerin içişlerine karışmama" çağrısı yaptı. "Hiç kimsenin diğer ülkelerde alınan yargı kararlarıyla ilgili yorum yapma hakkına sahip olmadığını" belirten Arabi, Suudi Arabistan'ın terörle mücadele, güvenlik ve istikrarın sağlanması yönündeki çabalarını övdü.  Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da, "Diplomatik temsilcilikler ile konsoloslukların ve çalışanlarının korunması gerekliliğine" işaret edildi.

47 kişi idam edilmişti

Suudi Arabistan yönetimi, dün sabah, aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.

İran idamlara tepki göstermiş ve Dışişleri Bakanlığı, "Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları, faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek" şeklinde açıklama yapmış, dün akşam saatlerinde de Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve  Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti.

KAHİRE/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Tahran'daki Suud Büyükelçiliği baskınına 100 tutuklama
Suudi Arabistan'daki idamlara bir kınama da Irak'tan geldi
ABD'den İran'a sükunet çağrısı

Dünya Haberleri