Ara tatil uyguluması milyonlarca öğrenciyi sevindirdi, ücretli öğretmenleri üzdü

MEB'nin geçen Mayıs ayında açıkladığı “Ara tatilde ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerinde kesinti yapılmayacak” sözü hayata geçmedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl ilk defa başlatılan ara tatil uygulaması milyonlarca öğrenciyi sevindirdi.

Resmi olarak 5 gün ancak hafta sonlarıyla birlikte 9 güne çıkan ara tatilin ikincisi ise Nisan ayında olacak.

Sömestr ve yaz tatili uygulaması ise geçmiş yıllardaki gibi sürüyor. Sadece ara tatillerden dolayı yaz tatilinin süresi kısalacak.

Öğrencileri sevindiren, kadrolu öğretmenlere nefes aldıran ara tatiller, zorluklarla boğuşan ücretli öğretmenler için yeni bir sorun oldu.

ARA TATİLDE ÜCRET YOK

MEB tarafından geçen Mayıs ayında açıklanan ve Anadolu Ajansı tarafından 17 Mayıs 2019 tarihinde haberleştirilen 2019-2020 eğitim öğretim yılı çalışma planında ücretli öğretmenlerin ara tatilde okula devam edeceği belirtilmiş, ek ders ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılmayacağı duyurulmuştu.

Ancak bu planlamaya karşı düzenleme yapılmadığı ortaya çıktı.

Independent Türkçe'nin haberine göre ücretli öğretmenler, ara tatilde ücret almayacak.

MEB’in ücretli öğretmenlerin ara tatillerdeki ücret durumuyla ilgili bir düzenleme yapıp yapmayağı konusunda net ise şimdilik kesin bir bilgi yok.

"MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ GİBİ GÜVENCELERİ YOK"

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Türkiye’de 80 ile 95 bin arası ücretli öğretmenin olduğunu belirterek yeni düzenlemenin ücretli öğretmenler açısından yaratacağı sorunu şöyle anlattı:

Ücretli öğretmen arkadaşlarımıza tatil dönemlerinde ve yaz tatillerinde herhangi bir ücret ödenmiyor. Herhangi bir iş güvenceleri de yok. Okul idaresi ve MEB’in tasarrufu ile işsiz kalabiliyorlar. Mevsimlik tarım işçileri gibi iş güvenceleri kalmamış durumda. MEB ara tatil uygulamasında ücretli öğretmenlerin durumuyla ilgili halen bir açıklama yapmamış durumda. Bu insanlar zaten asgari ücretin altında bir para kazanıyor. Şimdi ara tatilde de para alamayacakları için belki aylık gelirleri 1000 TL’nin altına düşecek. Sağlıkla ilgili kesintileri ve emeklilikle ilgili düzenlemeler çalıştıkları günlerle sınırlı tutulduğu için neredeyse emekli olmaları da imkansız. Anayasa ile güvence altına alınmış emeklilik hakları da ellerinden alınmış durumunda neredeyse kölelik dönemindeki çalışma şartlarına mecbur bırakılıyorlar.

"MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞMALARINA DA KATILAMIYORLAR"

Aydoğan, ücretli öğretmenlere ara tatilde herhangi bir ücret ödenmeyeceği gibi bu süre zarfında diğer kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere yönelik MEB tarafından organize edilen mesleki çalışma etkinliklerine de katılamadıklarını belirterek, bu ayrıştırıcı durumun eğitimde süreklilik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yarıyıl (15 tatil) tatili ne zaman? MEB takvimine göre 2020 sömestr tarihi
Ekrem İmamoğlu'nun gençlere eğitim desteği nedir? İBB'ye başvuru nasıl yapılır?

Ekonomi Haberleri