Yaklaşık 784.5 milyar dolarlık piyasa değeri ile Apple, dünyanın en değerli şirketi. Ancak Apple'ın en büyük gücü sahip olduğu nakit rezervi. Geçtiğimiz aylarda açıklanan verilere göre Apple'ın 246.8 milyar dolar nakit rezervi var. Nakit parasının büyük bir kısmı yurtdışında tutan Apple, vergiler yüzünden bu parayı ABD’ye geri getirip kullanamıyor. Ancak Apple başka bir şirketi satın almak için nakit parasının tamamını kullanabilecek olsa bile, satın alamayacağı 10 şirket var.
110
1- Alphabet piyasa değeri: 671.6 milyar dolar
Alphabet, Google, Waymo, Nest ve Access gibi bir kaç şirketin sahibi olsa da gelirinin çoğunu Google’dan elde ediyor. Şirket, global çevrimiçi arama motoru egemenliği ve YouTube gibi akıllı yatırımları sayesinde, internetteki artan reklam gelirlerinden oldukça fazla yararlanabildi.
210
2- Microsoft piyasa değeri: 566.1 milyar dolar
Microsoft, hemen hemen her işyerinde bulunan PC'lerdeki Windows ve Office sürümlerinin arkasındaki şirket. Ayrıca, Xbox video oyun sistemi ve Surface tablet PC gibi ürünlerinde sahibi olan bu şirket, son zamanlarda cloud computing şirketi Azure ile gelirini oldukça artırmayı başardı.
310
3- Amazon piyasa değeri: 482 milyar dolar
Amazon her geçen sene büyüyen bir şirket ve dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisinin sahibi. Tüketici harcamalarının büyük bir yüzdesi çevrimiçi hale gelirken Amazon, Prime adlı sadakat program sayesinde bu geçişten çok iyi faydalanmayı başardı. ABD’de Prime üyeliği, sınırsız iki günlük nakliyat, video yayınlama ve bir çok başka avantajdan oluşuyor. Amazon, Hindistan ve Çin de dahil olmak üzere birçok ülkede benzer Prime üyelikleri sunmakta ve video yayınlama servisi hemen hemen her ülkede mevcut. Aynı zamanda Amazon'un cloud computing bölümü olan Amazon Web Services, şirkete yüklü bir gelir katmakta.
410
4- Facebook piyasa değeri: 468.4 milyar
Facebook, meşhur sosyal ağın yanı sıra Instagram, Messenger, WhatsApp ve diğer birkaç küçük deneysel uygulamanın da sahibi. Aylık 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan şirket, geniş bir kitleye ulaşma becerisi nedeniyle çoğu diğer dijital reklam şirketine göre büyük bir avantaja sahip. Messenger ve Whatsapp'ın her birinin 1,2 milyar kullanıcısı ve Instagram'ın ise 700 milyona kullanıcısı var ve Facebook bu şirketler sayesinde gelirini her sene biraz daha artırıyor.
510
5- Berkshire Hathaway piyasa değeri: 425 milyar dolar
Berkshire Hathaway, Warren Buffett'in liderliğinde bir holding şirketi. Şirket, GEICO sigorta, Fruit of the Loom ve Helzberg Diamonds gibi tanınmış markalara sahip. Ayrıca, aralarında Apple'ında bulunduğu halka açık bir çok önemli şirketin hisselerine de sahip. Buffett, son zamanlarda stratejik olarak hisse senedi satın almak yerine şirketlerin bütününe sahip olmaya çalışıyor. Daha sonra tamamına sahip olduğu şirketlerinden elde ettiği gelir ile yatırımlarını finanse ediyor.
610
6- Alibaba piyasa değeri: 396.2 milyar dolar
Alibaba (NYSE: BABA), meşhur tedarikçiler arasında bağlantı kurma uzmanı Alibaba.com’un yanı sıra bir kaç tane e-ticaret sitesi de işletiyor. Şirket, aynı zamanda, Çin'in en geniş tüketiciden tüketiciye pazarı olan Taobao’yı, üreticiden tüketiciye servis yapan Tmall’u ve uluslararası tüketicileri hedef alan AliExpress'ide işletiyor. Alibaba aynı zamanda ödeme, dijital video, bulut bilgi işlemcisi gibi sayısız girişimlerde de bulunuyor.
710
7- Johnson & Johnson piyasa değeri: 360.2 milyar dolarl
Johnson & Johnson tıbbi cihazlar ve ilaçların yanı sıra, tüketici ürünleri üreten bir şirket ve Band-Aid, Tylenol ve Neutrogena gibi tanınmış markalara sahip. Şirket, güçlü tüketici ürünleri bölümüne rağmen, gelirinin büyük bir kısmını ilaç ve tıbbi cihazlardan elde ediyor.
810
8- ExxonMobil piyasa değeri: 347.5 milyar dolar
ExxonMobil’in kökleri John D. Rockefeller'a kadar uzanıyor. Exxon ve Mobil, 1900'lerin başında şirketin dağılmasından önce Standard Oil’in altındalardı. Bugün, birleşik şirket dünyadaki en büyük petrol rafinerisinin sahibi. Dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen kaynak çalışmaları, gelirin büyük bir kısmını oluşturmakta. İnsanların petrol kullanımı azaldıkça, ExxonMobil'in doğal gaz ve petrokimyasallara yaptığı yatırım ayakta kalmasına yardımcı oldu.
910
9- JPMorgan Chase: 328.8 milyar dolar piyasa değeri
2016’yı 1.4 trilyon dolar mevduat ile tamamlayan JPMorgan Chase, Amerika'nın en büyük bankası. Aynı zamanda Chase markası sayesinde en büyük kredi kartı düzenleyicisi. Gelirinin büyük kısmı, tüketici ve topluluk bankacılığı faaliyetleri ile yatırım bankacılığı işlerinden kazanılmakta. JPMorgan, çeşitli bankacılık alanlarındaki varlığı sayesinde müşterileri ile kolayca etkileşime geçip, onların başka bankaları kullanmamalarını sağlayabiliyor. Böylece şirket mevduat tabanını ve kredi kartı işini büyütmeye devam ediyor.
1010
10- Wells Fargo piyasa değeri: 275.9 milyar dolar
Geçen seneki uyuşmazlıklara rağmen Wells Fargo hala ABD'de en çok mevduat toplayıcı şirket. Hatta, mevduat bakiyeleri yılın ikinci çeyreğinde %5’lik bir artışla 1.3 trilyon doları buldu. JPMorgan Chase gibi rakiplerinin aksine, Wells yatırım bankacılığıyla çok fazla gelir elde etmiyor. Bunun yerine, aracılık ve danışmanlık ücretlerinden düzenli bir gelir elde eden Wells, tüketici mortgage piyasasında da önemli bir oyuncu.