ABD Adalet Bakanlığı, federal mahkemeye sunduğu belgede, Apple'ın iPhone'lardaki teknolojik bariyerleri, güvenlik güçlerine karşı kasten geliştirdiğini öne sürdü.
Bakanlığın, ABD'nin Los Angeles şehrindeki federal mahkemede görülen ''şifre davası'' kapsamında sunduğu son belgede, ABD'li teknoloji şirketi Apple'a yeni suçlamalarda bulunuldu.
Şirketin aralık ayında California'nın San Bernardino kentinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen ve güvenlik güçleri tarafından öldürülen 28 yaşındaki Seyid Rıdvan Faruk'a ait iPhone'nun şifresini kırmaya yasal olarak zorlanmasını talep eden Adalet Bakanlığı avukatları, Apple'ın konuya ilişkin iddialarının ''yanlış'' ve ''yıpratıcı'' olduğunu savundu.
''Apple'ın söylemi sadece yanlış değil aynı zamanda özgürlüklerimizi ve haklarımızı koruyan kurumları yıpratıcı'' ifadelerine yer verilen metinde, şirketten istenenin sadece bir iPhone'a yönelik makul bir talep olduğu belirtildi.
Bu talebin hiçbir şekilde hükümete tüm dünyadaki iPhone'ların kilidini kırabilecek ''ana kodlama''yı temin etmeyeceğini ve bunu Apple'ın da bildiği ileri sürülen dokümanda, şunlar kaydedildi:
''Bu dava, genel değil spesifik bir duruma bakıyor. Apple, 14 Amerikalıyı öldüren teröristle ilgili kanıtların bulunduğu iPhone ile yasal arama izni arasında duran teknolojik bariyerleri, kasten geliştirdi. Bu bariyerleri, FBI'ın telefonu araştırmasını sağlamak için sadece Apple kaldırabilir ve bunu gereksiz zorluk çıkarmadan yapabilir.''
Apple, FBI ve Adalet Bakanlığının avukatları, Los Angeles kentindeki federal mahkemede 22 Mart'taki duruşmada karşı karşıya gelecek.
"Şifre savaşının" geçmişi
ABD’nin California eyaletindeki San Bernardino kentinde engellilere hizmet veren bir merkeze aralık ayında düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş, 28 kişi yaralanmıştı.
Eylemi terör saldırısı olarak nitelendiren FBI, saldırganlardan Seyid Rıdvan Faruk’un kullandığı iPhone'un şifresinin kırılması için Apple’dan teknik yardım talep etmişti.
FBI, Apple'ın talebini geri çevirmesi üzerine Los Angeles şehrindeki federal mahkemeye başvurmuş ve yargıç Sheri Pym, Apple'ın FBI'nın soruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişti.
Apple'ın Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Tim Cook ise mahkeme kararının ardından yaptığı açıklamada, şirketin, FBI'ın taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütün iPhone'ların güvenliğini tehlikeye atacağını dile getirerek, mahkeme kararına uymayacaklarını duyurmuştu.
ABD Adalet Bakanlığı ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirerek, Apple’ın söz konusu iPhone'un şifresinin kırılması için gerekli yazılımı yazmaya yasal olarak zorlanması için davayı gören mahkemeye başvurmuştu.
Bunun ardından şirketin avukatları, FBI'ın soruşturmasına teknik yardım sağlanmasına yönelik hüküm veren federal mahkemeye başvurarak, söz konusu kararın iptalini istemişti.
Apple'ın mahkemeye sunduğu belgelerde, şirketin adı geçen teröristin iPhone'unun şifresini kırmaya yardım etmeye zorlanmaması gerektiği belirtilirken, bu talebin ABD Anayasa'sına aykırı olduğu savunulmuştu.
''Bu dava sadece bir iPhone'dan ibaret değil. ABD Adalet Bakanlığı ve FBI'ın Kongre ve Amerikalıların engellediği bir gücü, Apple gibi şirketleri dünya genelindeki yüz milyonlarca insanın temel güvenlik ve gizlilik haklarını ihlal etmeye zorlama yeteneğini, mahkeme yoluyla elde etmeyi denemesi'' ifadelerine yer verilen belgede, Amerikalı bir şirketin hükümetin işini yapmaya yasal olarak zorlanmasını ''eşi benzeri görülmemiş'' bir karar olarak nitelendirilmişti.
WASHINGTON / AA