Akıllı telefon üreticisi Apple sürücüsüz araç teknolojisine yaptığı yatırımları artırıyor ve 2024 yılında kendi sürücüsüz yolcu aracını üretmeyi hedefliyor. Apple bu araçta kendine ait atılım niteliğindeki bir pil teknolojisini kullanacak.
Akıllı telefon üreticisinin otomotiv sektörüyle ilgili çalışmaları 2014 yılından beri Titan Projesi adı altında ilerliyor. Fakat sıfırdan tamamen kendine ait bir otomobil tasarlama sürecinin şu ana kadar inişli çıkışlı bir grafik sergilediği biliniyor. Hatta bir noktada şirket projeyi rafa kaldırıp sadece yazılım teknolojisine odaklanmayı bile düşündü.
PİL MALİYETİ DÜŞECEK, ARAÇ MENZİLİ ARTACAK
Apple'ın sürücüsüz araç üretme stratejisinin merkezinde yeni bir pil teknolojisi yatıyor. Bu yeni tasarımın pil maliyetlerini radikal anlamda düşüreceği ve araç menzilini artıracağı belirtiliyor.
Pilin tasarımıyla ilgili konuşan bir kaynak, çok sayıda pilin bir araya getirilmesi yerine birleşik tek bir yapı olacağını ve bunun hacimsel olarak yerden kazanç sağlayacağını ve pilin ömrünü uzatacağını belirtti. Öte yandan pilin iç yapısında da lityum demir fosfat kullanılan yeni bir kimyasalın denendiğini aktardı.
"ÇOK ZORLU BİR HEDEF"
Fakat uzmanlar Apple'ın sahip olduğu teknoloji ve küresel tedarik ağına rağmen bir otomobili sıfırdan üretebilmesinin çok zorlu bir hedef olacağına da dikkat çekiyor. Elon Musk'a ait Tesla'nın sürdürülebilir karlılığa ulaşmasının 17 yıl sürdüğünün de altını çiziyorlar.
Apple'ın aracı tasarlamak ve üretmek için kiminle çalışacağı bilinmiyor ve hala şirketin bir aracı sıfırdan inşa etmek yerine sürücüsüz araç sistemlerine odaklanarak bilinen bir otomobil üreticisi ile işbirliğine gidebileceği de belirtiliyor.