Eğitim yaşamını açıktan sürdüren on binlerce öğrenci, AÖL yani açık lise kayıt tarihlerinin ne zaman başlayacağını merak ediyor. AÖL’ye yeni kayıt yapacaklar ya da kayıt yenileyecek olan adaylar, AÖL kayıt tarihlerini araştırıyor. Konuyla ilgili tüm gelişmeler ise karar.com’da yer alıyor…
EK SINAVLAR 31 AĞUSTOS – 1 EYLÜL’DE YAPILACAK
AÖL 3. dönem sınavları 6-7 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleşmişti. Açık liseden mezun olamayan adaylar için ek sınav da 31 Ağustos ve 1 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak. Ek sınav için hazırlıklar sürerken kayıt süreci için de bekleyiş devam ediyor. Eğitim süresi 4 sene 8 dönem olan AÖL'nin kayıt yenileme takvimi Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) resmi internet sayfası üzerinden duyuruldu.
AÖL KAYIT YENİLEME TARİHLERİ
2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı I. dönem kayıt yenileme işlemleri 21 Ağustos ile 27 ağustos tarihlerinde yapılacak.
I. dönem sınava giriş yerlerinin internette yayınlanmaya başlanılması :04 Aralık 2019
I. dönem ders seçme ve sınav merkezi güncellemesinin kapatılması: 18 Ekim 2019
I. dönem ders seçme ve sınav merkezi güncellemesinin açılması: 21 Ağustos 2019
AÖL'YE KİMLER KAYDOLABİLİR?
Lisede iki yıl sınıf tekrarı yapan öğrenciler
İlköğretim/ortaokul mezunu olanlar
Aşağıda ismi geçen liselerden ayrılanlar
Anadolu öğretmen liseleri
Genel lise veya mesleki liseler
Sağlık meslek liseleri
Askeri ve polis okulları
Resmi ve özel Anadolu liseleri
Anadolu güzel sanatlar liseleri
Yabancı dil ağırlıklı liseler
Sosyal bilimler liseleri
Açık öğretim lisesi ya da mesleki açık öğretim lisesine kayıtlı olup öğrencilik durumu silik olan öğrenciler ile açık öğretim lisesi ya da mesleki açık liselerden tasdikname alan öğrenciler.
Türkiye hâricinde eğitim görüp, Türkiye’den denklik belgesi alanlar açık liseye başvuruda bulunabilir. Öğrenci belirtilen tarihlerde kaydını yeniler, gerekli ücreti ödedikten sonra ders seçme işlemini yapar. Önceden bildirilen tarihlerde yılda iki defa sınava girer. Sınavlardan aldığı krediler toplanır.
Öğrencinin mezun olması için:
Toplam kredisinin asgari 192 olması, En az 8 dönem öğrenim görmesi, Dil ve anlatım dersi başta olmak üzere diğer zorunlu derslerin sınavlarında da başarı göstermesi şartı aranıyor.
Açık liseden mezun olup diploma alma şanını elde edenler, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 2 ay sonra bulundukları il ve ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezlerinden diplomalarını alır. Türkiye’de yüz binlerce açık öğretim lisesi öğrencisi yer almaktadır. Açık lise mezunları da normal lise mezunları gibi YGS ve LYS’ye girerek istedikleri üniversitelerde öğrenim görebilir. Açık liseliler, herhangi bir hak sınırlamasına maruz kalmaz.